Ország-világ

2006.04.10. 19:15

A Jobbik a Fideszt támogatja

Vég Márton

Bár az öt százalékos parlamenti küszöb átugrása nem sikerült a MIÉP-Jobbik pártszövetségnek, a rájuk leadott 119 ezer szavazat felértékelődött a választások második fordulójában. Ugyanis kétszázalékot meghaladó listás eredményükkel a legnagyobb parlamenten kívüli jobboldali erőt képviselik. Molnár Tamás, a Jobbik alelnöke elképzelhetőnek tartja a Fidesszel való együttműködést, hiszen közös céljuk a kormányváltás. „A Jobbik esélyének fenntartásához azt javasolja választóinak, hogy az MSZP  SZDSZ hatalmon maradásának megakadályozása érdekében éljenek második fordulós szavazatukkal” – áll a párt tegnapi közleményében.


A négy évvel ezelőtti 2,2 százalékos listás eredményével szemben a Munkáspártra most csak 22 ezer választópolgár adta szavazatát, ami még az 1 százalékos határ eléréséhez is kevésnek bizonyult, így a kommunista párt a következő négy évben nem részesül költségvetési támogatásban. „Mivel a munkás embert sem az MSZP, sem a Fidesz nem képviseli, így sem Gyurcsány Ferencet, sem Orbán Viktort nem támogatjuk''” – mondta lapunknak Thürmer Gyula. A Munkáspárt elnökét elmondása szerint nem lepte meg pártja gyenge szereplése. „Erre számítottunk. Elég cudar idők jönnek a munkásokra, de előbb-utóbb újra sokan ráébrednek, hogy csak mi képviselhetjük őszintén az érdekeiket''” – hangoztatta a politikus.
A mostani választások talán egyik legnagyobb vesztese a Centrum Párt, amely 2002-ben új pártként 3,9 százalékos eredménnyel jelent meg a politikai palettán. Vasárnap mindössze 17 ezren szavaztak a pártra, ami 0,32 százalék eléréséhez volt elegendő. „A Centrum nem kampányol senki mellett''” – szögezte le Kupa Mihály pártelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában