Ország-világ

2006.04.03. 14:20

A Koszovóról szóló tárgyalások harmadik fordulója

A bécsi tárgyalássorozat harmadik fordulójának témái: a decentralizáció és a koszovói szerb közösségek finanszírozása.

BAMA

Bécsben ma kezdődött a Koszovó sorsáról folyó tárgyalássorozat harmadik fordulója. A belgárdi és a pristinai politikai vezetők találkozójának témája ezúttal a tartomány decentralizációja és a koszovói szerb közösségek finanszírozása.

A tárgyalófelek elé kerül az a decentralizációs tervezet, amelyet a nemzetközi közvetítői csoport tagjai dolgoztak ki az első két tárgyalási fordulón elhangzott és felvázolt elképzelések alapján. A várakozások szerint a mai megbeszéléseken a korábbiaknál sokkal inkább kifejezésre jutnak a két fél elképzelése közötti különbségekben rejlő feszültségek.

A szerb fél elégedetlen a tervezettel, és követeli, hogy a koszovói szerbek lakta községek álljanak összeköttetésben egymással, valamint Belgárddal is.

A pristinai vezetők elfogadhatónak tartják a kidolgozott dokumentumot, azonban néhány megjegyzést fűztek Albert Rohan, az ENSZ képviselőjének elképzeléseihez.

Agim Ceku, Koszovó miniszterelnöke a tárgyalások megkezdése előtt szerb újságírókkal folytatott beszélgetésében kifejtette, hogy arra számít, hogy Koszovó az év végéig függetlenné válhat. Garanciákat kínált fel a koszovói szerb közösségnek annak tekintetében, hogy Pristina tiszteletben fogja tartani jogaikat. "Bécsben mi bizonyítjuk és bemutatjuk, hogy milyen államot, milyen társadalmat szeretnénk, és az a szándékunk, hogy meggyőzzük a szerbeket és a nemzetközi közösséget arról, hogy mi nemcsak független, hanem ugyanakkor demokratikus Koszovót szeretnénk", mondta a kormányfő. "Egy olyan országot, amelyikben tiszteletben tartják az emberi jogokat", tette hozzá.

Szlobodan Szamardzsics, a belgrádi küldöttség vezetője szerint azok a témák, amelyeket Ceku ismertetett, nincsenek a hétfői megbeszélések napirendjén. "Nem tudom, hogy ki tájékoztatta Ceku urat arról, hogy ezekről a témákról fogunk beszélgetni Bécsben. Az albán fél semmilyen tervezettel nem állt elő, csupán az állasfoglalását ismertette - az pedig a demokráciáról és az önkormányzati rendszerről különböző európai dokumentumokból összeírt frázisok és normák egyszerű lajstroma", mondta Szamardzsics.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában