Ország-világ

2006.04.25. 15:17

Elfogadták Brüsszelben a roma nőkről szóló jelentést

Az Európai Unióban élő roma nők helyzetéről Járóka Lívia által készített jelentést vitatta meg és fogadta el kedden az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága Brüsszelben.

Cs. E.

A bizottság szocialista alelnöke kifejtette, hogy példaértékűnek tartja azt az együttműködést, amelynek eredményeképp az első ilyen elemzés megszületett. Gurmai Zita azt is hangsúlyozta, hogy egy kivételével gyakorlatilag minden módosító indítványban meg tudtak egyezni. „Egy dologban volt más véleményem: úgy gondolom, hogy az új tagállamokban élő roma nők helyzetét külön kell kezelni. Értettem, Járóka Lívia megközelítését, hogy közösen és együtt kell gondolkodnunk a 25-ök Európájában, azonban Magyarország és az új tagállamok tekintetében a probléma messze súlyosabb, mivel a roma lakosság aránya a népességen belül jóval magasabb az uniós átlagnál. Folyamatosan napirenden kell tartanunk a roma nők helyzetét, ha érdemi változást kívánunk elérni” - nyilatkozta Gurmai Zita. Módosítását a bizottság egyhangúlag elfogadta. A jelentést az Európai Parlament májusi plenáris ülésén fogja tárgyalni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában