Ország-világ

2006.04.30. 14:32

Elfogták a dahabi merénylők sofőrjeit

Egyiptomban őrizetbe vettek két férfit, akikről feltételezik, hogy a Sínai-félszigeten történt merényletek elkövetőit szállították a tetthelyre. A kairói kormány a rendkívüli állapot meghossazbbítását kérte a parlamenttől.

BAMA

Őrizetbe vették és kihallgatják a hétfői dahabi és a szerdai észak-sínai robbantásokkal kapcsolatban egyiptomi állampolgárságú Mohammed Sehtát és a palesztin Mohammed Zirt. A rendőrség gyanúja szerint az egyiptomi férfi vitte az akciót megelőző este a félsziget központjából a délkeleti Dahab üdülőhelyre azt a három merénylőt, akik csaknem egy időben végrehajtott robbantása 18 ember, köztük egy magyar nő halálát okozta. Sehta beismerte, hogy elvitt három beduint Dahabba, de azt állítja, hogy nem tudott a szándékukról. A hatóságok szerint a palesztin sofőr utasa volt az az észak-sínai al-Gorába tartó férfi, aki utóbb az ott állomásozó többnemzetiségű erők ellen intézett öngyilkos támadást, de halálos áldozata nem volt. Az egyiptomi hatóságok most is beduinokat gyanúsítanak a merényletekkel, ahogy a tavalyi sarm-es-sejki és a tavalyelőtti tábai véres akciókkal is. Hétfő óta több mint harminc személyt vettek őrizetbe, de néhányat bizonyíték hiányában már szabadon engedtek.

A kihallgatásokkal egy időben a rendkívüli állapot további két évvel történő meghosszabbítását kérte az egyiptomi kormány a parlamenttől, a Sínai-félszigeten nemrégiben elkövetett merényletekre és a vallási csoportok közötti összetűzésekre hivatkozva. Egyiptomban 25 éve vezették be a rendkívüli állapotot, amikor 1981-ben iszlám szélsőségesek meggyilkolták Anvar Szadat elnököt és utódjaként Hoszni Mubarak került az államfői tisztségbe. A tavaly szeptemberi elnökválasztási kampányban Mubarak azt ígérte, hogy egy új, terrorizmus elleni törvény fogja felváltani a mostanáig három évenként meghosszabbított rendkívüli állapotot, amely a polgári szabadságjogok korlátozásával jár együtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában