Ország-világ

2006.04.24. 12:14

Kedden tárgyal az OVB a szavazásra buzdító üzenetekről

Kedden tárgyal az Országos Választási Bizottság az Eperjes Károly színművész hangján szombaton megszólalt, választásra buzdító telefonüzenetekről, amelyek kapcsán számos, a kampánycsend megsértését sérelmező kifogás érkezett - közölte az Országos Választási Bizottság elnöke hétfőn az MTI-vel.

BAMA

Szigeti Péter elmondta: hallott már azokról a kifogásokról is, amelyekről először Szíjjártó Péter beszélt vasárnap a párt választási központjában, s amelyek szerint szombaton Gyurcsány  Ferenc kormányfő  hangján is megszólaltak olyan telefonüzenetek, amelyek az MSZP-re való szavazásra buzdítottak, de egyelőre nem tud arról, hogy ebben az ügyben érkezett-e már az OVB-hez hivatalos kifogás. Az ilyen kifogások kapcsán az első megvizsgálandó kérdés az, hogy a csatolt bizonyítékok formai és jogi értelemben megállják-e a helyüket - tette hozzá. Ilyen, formai okok miatt utasította el érdemi vizsgálat nélkül még vasárnap az OVB azt az április 22-én benyújtott beadványt, amely első ízben foglalkozott az Eperjes-telefonok ügyével. Az OVB elnökének tájékoztatása szerint azóta azonban mintegy ötven újabb - a jogszabálysértés bizonyítékait formailag már  hibátlanul előadó - beadvány érkezett hozzájuk ugyanebben az ügyben.

Az Orbán Viktor Fidesz-elnök által április 20-án a tv2 Mokka című műsorában és a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában is hangoztatott, az állampolgároknak a szavazáson történő részvételét elősegíteni hivatott kijelentésekkel kapcsolatos beadványok ügyében már döntött az OVB - mondta. Pénteken a bizottság egyhangúlag meghozott határozatában kimondta: Orbán Viktor, a Fidesz elnöke megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. A  beadványozó sérelmezte, hogy a műsorban "a Fidesz elnöke olyan  kijelentéseket tett, amelyek szerint (...) azt az egyértelmű  instrukciót adta a párt választókerületi aktivistái részére, hogy a választások második fordulójának napján az aktivisták a választásra nem önszántukból induló állampolgárokat bírják rá a szavazáson történő részvételre, a választójoguk gyakorlására".

Orbán Viktor a tatai, zártkörű kampánygyűlésen elmondott beszédének ügyét azonban érdemi vizsgálat nélkül lezárták -  tájékoztatott az OVB elnöke. Ezt a döntést egyrészt azzal magyarázta, hogy egy zártkörű  rendezvényen egy pártelnöknek eléggé nagy a szabadsága arra nézve, hogy a saját hallgatósága előtt hogyan fejti ki a gondolatait. Másrészt azt is megjegyezte, hogy a kérdéses ügyben erősen vitatható volt a "bizonyíték begyűjtésének  jogszerűsége" is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában