Ország-világ

2006.04.13. 11:25

Könnyebb határátlépés

A 150 eurónak megfelelő pénzösszegen kívül nem kell egyéb igazoló okiratot felmutatniuk határátlépéskor azoknak a román állampolgároknak, akik az Európai Unió tagállamaiba, vagy olyan országba szeretnének utazni, amellyel szemben nem vízumkötelesek. Erről a kormány tegnap fogadott el határozatot.

BAMA

A döntés értelmében a 150 eurónak megfelelő érték lehet az összeggel egyenértékű utazási csekk; nemzetközi használatra alkalmas bankkártya és bankszámlakivonat, illetve a határátlépést megelőzően kiváltott, de 24 óránál nem régebbi bankautomata-nyugta; a vendéglátó személy által aláírt garanciapapír, szponzorálási kötelességvállalás, illetve bank által vállalt törvényes garanciapapír, vagy érvényes banki átutalási megbízás; az utazási iroda által kiállított voucher, illetve bármilyen más irat, amivel igazolni lehet, hogy az illető országban való tartózkodás költségeit az utazó előre kifizette.

A kormányhatározat alól továbbra is kivételt képeznek azok az országok, amelyekkel Románia kölcsönösség alapján egészségügyi ellátási egyezményt írt alá. Ilyen például Magyarország is, ami azt jelenti, hogy a magyar határátlépés tekintetében semmi nem változott.

A román belügyminiszter azt követően döntött a határátlépés könnyítéséről, hogy jelentősen csökkent a Romániából törvénytelenül kilépő, Nyugaton például feketén munkát vállalók száma. (szabadság)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában