Ország-világ

2006.04.24. 17:38

Orbán Viktor: minden felelősség engem terhel!

A párt teljes elnöksége és magam is felajánljuk a lemondásunkat a Fidesz csütörtöki kongresszusán – jelentette ki Orbán Viktor. A Fidesz elnöke szerint pártja a választásokon az együttműködés és az összefogás nevű tantárgyakból hasalt el.

É. S.–B. B.

„A párt teljes elnöksége és magam is felajánljuk a lemondásunkat a Fidesz csütörtöki kongresszusán” – jelentette ki tegnap a köztelevízióban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. „A kampányért minden felelősség engem terhel, a Fideszben nincs bűnbakkeresés és nem is lesz” – mondta Orbán. A vesztes miniszterelnök-jelölt minden hibáért, még azokért a mondatokért, melyeket nem is ő mondott ki, vállalja a teljes felelősséget. A Fidesz elnöke szerint pártja a választásokon az együttműködés és az összefogás nevű tantárgyakból hasalt el.
Orbán Viktor azt is kijelentette, hogy egy töredezett jobboldallal soha nem fognak választást nyerni és kormányozni, ezért össze kell fogni, s rendezni kell a sorokat.


„A jobboldal sorsa jelenleg a KDNP-től függ, nem az MDF-től” – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint csütörtökön vélhetően kiderül, a kereszténydemokraták alakítanak-e önálló frakciót. Az elemző úgy véli, a jobboldal érdeke az lenne, ha három különböző frakció alakulna: egy mérsékelt, mint amilyen az MDF, egy ideológiamentes gyűjtőpárt, amilyen a Fidesz lehet, illetve egy antikommunista eszméket hirdető párt, a KDNP. Utóbbi típusú pártot szerinte sikerre tudna vinni Orbán Viktor, de a mostani választás bebizonyította, hogy egy gyűjtőpártot már nem. „Ha a Fidesz szeretne növekedni és jól szerepelni az őszi önkormányzati választásokon, olyan menedzser-típusú vezetőre lenne szüksége, mint amilyen Varga Mihály – mondta Kiszelly. A politológus szerint az MDF „bezzeg-ellenzékként” élvezheti a média figyelmét, de ahhoz, hogy 2010-re növelhesse támogatottságát, pótolnia kell azokat, akik akkor távoztak, mikor nyilvánvalóvá vált, hogy Dávid Ibolya nem köt szövetséget a Fidesszel.

É. S.–B. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában