Ország-világ

2006.05.30. 19:00

A madárinfluenza csatlakozási gát lehet

Akár az uniós csatlakozás időpontjának elhalasztásával is járhat, ha Románia nem képes megfelelően kezelni a madárinfluenza nyomán kialakult helyzetet – nyomatékosított kedden Guido Podesta olasz EP-képviselő, az EU-Románia Parlamenti Vegyesbizottság társelnöke.

Lukács János, Kolozsvár

Podesta kijelentése annál is érthetőbb, mivel a madárinfluenza terjedése egyre aggasztóbb méreteket ölt Romániában, kedden már összesen 114 gócpontot tartottak nyilván szerte az országban. Ehhez képest sovány vigasz, hogy a fertőző gócpontok száma eggyel csökkent az egy nappal korábbi 115-ről. Időközben őrizetbe vették Ioan Stavrit is, a feketehalmi Aviprod csirkefarm igazgatóját, aki ellen élelmiszerhamisítás alapos gyanúja miatt indult eljárás. Stavri a harmadik feketehalmi cégvezető, akit a madárinfluenza terjedésével összefüggő tettek miatt letartóztattak.

A vírus egyre több erdélyi településen is felüti a fejét, legutóbb a mezőségi Mezőkirályfalván és a Küküllő-menti Héjjasfalván vezettek be szigorú hatósági intézkedéseket, miután kiderült, több gazdaságban is a madárvész felelős a háztáji szárnyasok elhullásáért. A Romániába utazó autósoknak számítaniuk kell arra, hogy a gócpontoknak nyilvánított települések környékén fertőtlenítő szórók lassítják a forgalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában