Ország-világ

2006.05.28. 07:00

Bíróságra nem megyünk! De akkor mi legyen?

Olvasóink sokasága küszködik olyan ügyekkel, amelyekben sérelem érte őket. A megoldás a polgári per lenne, de félnek a hosszú procedúrától. Mit tehetnek?

BAMA

Magyarországon valóban komoly baj, hogy egy-egy bírósági eljárás sokszor évekig tart. Erre dr. Schneider Péter ügyvéd hívta fel a figyelmet. Megtörténhet, hogy az ügyben csak egy vagy két tárgyalást tűznek ki egy évben. És még akkor sincs előrelépés, mert a másik fél kiókumlált valamit, amivel húzza az időt. Ráadásul a kimenetel is bizonytalan. Az ügyvédi és a perköltséget (illetéket) nekünk kell állnunk, a per végéig teljes mértékben. Ha pert nyerünk, van persze rá esélyünk, hogy a bírói ítélet szerint az alperes viseli ezeket. De előfordulhat, hogy a feleknek fele-fele arányban kell állniuk a költségeket.

Dr. Schneider tanácsa: mielőtt bíróságra megyünk, mérlegeljünk. Döntsük el, miért fontos nekünk az elégtétel. Csip-csup ügyről van szó, amelyben a személyes bosszú vezérel? Ha így áll a dolog, pereskedés és pénzkiadás helyett inkább higgadjunk le. Ha viszont komoly a sérelem, és sok mindent veszítünk vagy veszíthetünk, érdemes beadni a keresetlevelet.

Jól tesszük, ha a döntéshez segítséget kérünk a szakembertől. Az ügyvéd megmondja, megéri-e belefogni a procedúrába. Sőt, akadnak helyzetek, amikor a puszta ügyvédi felszólítással célt érünk. Sokan vannak, akik a hivatalos levéltől, a pecséttől, a jogi szakembertől megijednek, és pereskedés nélkül beadják a derekukat. Tíz adósból öt például ügyvédi felszólításra simán fizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában