Ország-világ

2006.05.16. 07:00

Elfogadják régi személyimet az EU-ban?

Olvasónk Németországba készül, régi típusú személyi igazolvánnyal. Az önkormányzatnál azt mondták: azt a határon és kint nem fogadják el. Valóban igaz ez?

BAMA

Ne nyugtalankodjon a kedves olvasó – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az önkormányzatnál tévedtek, a hölgy rossz felvilágosítást kapott. Az Európai Unió országaiba érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal egyaránt utazhatunk. A dokumentumot felmutatva át kell hogy engedjenek bennünket a határon. A hölgynek tehát nem kell hosszadalmas intézkedésbe bonyolódnia azért, hogy új személyi igazolványt csináltasson. Igaz, a modern változat korszerűbb, a chipkártyás leolvasó segítségével géppel hamar azonosíthatják a dokumentum birtokosát. Ám a régi, könyvecske formájú személyi igazolvány ugyanúgy tartalmazza az utas legfontosabb adatait.

Egyetlen esetben nem fogadják el a dokumentumot a személyazonosság igazolására. Akkor, ha lejárt. (Így van ez az útlevél esetében is.) Mindössze arra kell tehát figyelnünk, nem futottunk-e ki az időből, azaz érvényes-e az igazolvány. Ha mondjuk kétszer már megújítottuk, akkor a könyvecske elején egy, hátul két fénykép látható. A harmadikhoz tartozó határideig személyi igazolványunkat korlátlanul használhatjuk itthon és az Európai Unió országaiban egyaránt. Az érvényes dokumentumot el kell, hogy fogadják – mondta a jogász.

Az önkormányzatnál az ügyintéző nyilván tájékozatlan volt. Egy belügyminisztériumi tisztviselő egyébként azt mondta: érvényes a régi személyi igazolvány, és neki volt igaza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában