Ország-világ

2006.05.03. 18:54

Emésszünk egészségesen!

Sokan küszködnek székrekedéssel, amit a bélmozgás lelassulása okoz. Mindez gyakran lelki gondokból fakad, azaz a jelenség pszichoszomatikus. A szorongás, a feldolgozatlan problémák ólomsúlyként nehezednek ránk, és aminek ki kellene jönnie, belénk szorul. Próbáljuk meg, akár segítséggel is, leküzdeni a külső gondokat.

Rados Virág

„Mindez persze nem jelenti azt, hogy táplálkozásunkat nem kell megreformálnunk. Bőségesen vegyünk magunkhoz rostokban dús ételeket” – tanácsolja dr. Bolesza Emőke belgyógyász. A növények, zöldségek, gyümölcsök sokasága tartalmazza ezeket. A narancs, a sárgarépa, a káposztafélék például ilyenek. Jót tesz a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó kenyér, az ilyen sütemények és a magvak sokasága is. A korpával elkevert kefir, joghurt vagy a főzelékek szintén a bélmozgást serkentik. A méznek ugyancsak megvan a bélműködést rendben tartó hatása. Napi két–három kiskanálnyi az egész szervezettel csodákat művelhet.

[caption id="" align="alignright" width="150"] A korpával elkevert kefir, joghurt vagy a főzelékek szintén a bélmozgást serkentik. – fotó: Kallus György
[/caption]Ne feledkezzünk meg a folyadékról sem. Két liter naponta a minimum. Ez lehet ásványvíz, tea, leves. Lényeg, hogy igyunk, igyunk, igyunk. Igaz, a nem-ivó szorulásosok is tapasztalják, hogy állandóan szaladgálniuk kell a vécére. Ez azért van, mert a kiszáradt szervezet a bélrendszerből szívja vissza a vizet, amit szintén a vesén keresztül ürít. A székletnek meg nem marad megfelelő nedvesség, és az „alkotás” ettől keserves kínszenvedéssé válik.

Az ételek mellett a gyógyteák is hasznosak. Hashajtó, emésztést elősegítő, bélmozgást serkentő hatású készítményeket vásárolhatunk a patikákban vagy a gyógynövényboltokban. Érdemes többfélét is beszerezni, és váltogatni őket. Mert ha egy fajtához hozzászokik a szervezet, akkor már nem reagál rá megfelelően. A hashajtó hatású teák gyakori összetevője a kutyabenge-kéreg nevű gyógynövény. Már dédanyáink is tudták tehát, mit adjanak az ilyen bajban kínlódónak. A lekvárok szintén ajánlottak. A Tamnarint például ugyancsak a gyógyszertárak kínálják. Az enyhe hashajtókhoz csak végső esetben nyúljunk. Ezek közül is olyat válasszunk, amely a székletet lazítja. A patikus majd eligazít bennünket.

A székrekedés egyik leggyakoribb oka az ülő életmód. Ezt rendszeres testmozgással ellensúlyozhatjuk. Nem kell feltétlenül fitneszóra vagy aerobik-macera. Sétáljunk félórát naponta, s liftezés helyett inkább lépcsőzzünk. Azt mondják, a normális az, ha reggelente alkotunk a vécén. A belgyógyász egyetért. Ez tulajdonképpen reflex, amit tudatosan is kialakíthatunk. Például addig trónolunk nyugodtan és ellazulva, amíg el nem érjük célunkat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában