Ország-világ

2006.05.19. 18:27

Katonákért jár a vízum

Nemzetközi viszonylatban is egyedi megoldást választott az Egyesült Államok Szenátusa a vízummentesség kérdésében. Nálunk viszont marad a megalázó eljárás.

BAMA

Hamarosan a washingtoni szenátus elé terjesztik a sokat vitatott bevándorlási törvény módosítását. A tervezet ellen nem csak külföldi országok, hanem civil szervezetek, jogvédők is tiltakoztak. A szigorítás ugyanis magában foglalja a mexikói határ szinte teljes lezárását, ahol George Bush amerikai elnök egyfajta "virtuális kerítést" építene fel. Első lépésként néhány napja az elnök a Nemzeti Gárda tízezer emberét rendelte az amúgy is a határ mellett állomásozó egységek megerősítésére.

A határátlépések szigorúbb ellenőrzése és a bevándorlási szabályok átalakítása valóban szükséges, még az elnök bírálói szerint is. Évente ugyanis becslések szerint tízmillió illegális bevándorló érkezik az Egyesült Államokba. Közülük csaknem ötmillióan a mexikói határ felől. Itt fogják el a világon a legtöbb határsértőt, évente csaknem egymillió embert, azaz naponta háromezer bevándorlót.

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Az elektronikus ujjlenyomat és a digitális fénykép mellett egy sor irattal kell igazolnia a beutazni vágyónak, hogy tisztességes szándékkal igyekszik az Egyesült Államokba.
[/caption]Az Egyesült Államok bevándorlási törvényének tervezett szigorítása már most felháborodást kelt Latin-Amerika és az Európai Unió országaiban. A mexikói határ lezárása mellett ugyanis Európa felé fenntartott vízumkényszert sem enyhítenék, illetve csak azoknak az országoknak az állampolgárai részesülhetnének mentességben, amelyek legalább háromszáz katonával támogatták az iraki illetve az afganisztáni missziót. Ezt a kritériumot az Európai Unióban vízumköteles országaiban jelenleg csak Lengyelország teljesíti. Mivel a magyar kontingens létszáma egyik országban sem érte el a háromszáz főt, idehaza továbbra is vállalnia kell a hosszadalmas, nem túl olcsó és megalázó procedúrát annak, aki vízumot igényel az Egyesült Államokba.

Amellett ugyanis, hogy minden magyar állampolgárnak - bármilyen célból utazik is Amerikába - le kell szurkolnia a több mint 20 ezer forintnak megfelelő 100 dolláros illetéket, ki kell töltenie egy személyes adatokat firtató űrlapot, egy elbeszélgetésre meg kell jelennie a konzul előtt, valamint elektronikus ujjlenyomatot is vesznek tőle. Nem véletlen, hogy Sólyom László köztársasági elnök is kijelentette, amíg ujjlenyomatot kell adnia, nem utazik az Egyesült Államokba. Habár az amerikai külképviselet munkatársai jelezték, hogy a köztársasági elnök mentesül ezalól, az elnök hivatala kijelentette, Sólyom László egyelőre nem tervez hivatalos látogatást tenni Amerikában, még a világ vezető politikusainak szeptember 14-én kezdődő csúcstalálkozóján sem vesz részt.

Az elektronikus ujjlenyomat és a digitális fénykép mellett egy sor irattal kell igazolnia a beutazni vágyónak, hogy tisztességes szándékkal igyekszik az Egyesült Államokba. Igazolnia kell "szoros magyarországi kötődését", valamint, hogy rendelkezik a kellő anyagiakkal. Munkavállalóknak bankszámlakivonatot, munkáltatói igazolást, vállalkozóktól a vállalkozói igazolványuk mellett még a számlakönyvüket, adóbevallásukat is be kell mutatniuk, míg a nyugdíjasoktól az utolsó nyugdíjszelvényt kérik. Rossz tréfának tűnhet, de a vízumigénylő űrlapon még azt is megkérdezik, a beutazó kíván-e terrorakciót végrehajtani az az ország területén.

Illegális bevándorlók takarították a bevándorlási hivatalt

Alig egy hónappal azután, hogy a brit Bevándorlási Hivatal a lapok címoldalára került, mivel a hivatal hibájából több mint ezer bűnözőt engedtek szabadon ahelyett, hogy kitoloncolták volna őket, újabb botrány rázta meg a Blair-kormány belügyminisztériumát. A brit Guardian napilap információi szerint ugyanis magát a Bevándorlási Hivatalt is egy éve illegális bevándorlók takarították. Az öt pakisztáni származású férfit egy külső cég közvetítette ki a hivatalnak. A feketemunkások egy véletlen ellenőrzés során buktak le, mikor az egyik biztonsági őr felszólította az épületbe tartókat, hogy igazolják magukat. Az ellenzéki konzervatívok azonnal heves támadást intéztek a munkáspárti kormányfő, Tony Blair ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában