Ország-világ

2006.05.03. 18:37

Kulcsár bevallotta: bűnös

Megkezdődött az év perének tartott eljárássorozat a Fővárosi Bíróságon. A tárgyaláson Kulcsár Attila nem kívánt vallomást tenni, annyit azonban beismert: vállalja a felelősséget.

Nagy Eszter Dóra

Kulcsár Attila szégyelli magát. Ezt állította abban a nyilatkozatában, amelyet a brókerbotrány ügyének első tárgyalási napján a bírónak adott át. Vallomást nem kívánt tenni, de írásban utalt rá, hogy korábban már mindent részletesen elmondott. Kulcsár a bűnösségét továbbra is elismeri és vállalja a felelősséget. Hozzátette: azért döntött a feltáró vallomás mellett, mert csak így remélheti, hogy minél hamarabb lezárhatja életének ezt a részét. Kulcsár azt mondja: ő korábban valótlanságot nem állított, de azért arra kitért, hogy az ügyészség szerinti kárt túlzónak tartja.

[caption id="" align="alignright" width="260"] Fotó: Kallus György
[/caption]Az egykori brókerrel ellentétben vádlottársainak többsége úgy nyilatkozott: a későbbiekben a bíróságon is vallomást kívánnak tenni. Így tett többek között Kerék Csaba, az ügy másodrendű vádlottja, de Forró Tamás tizedrendű vádlott és Schönthal Henrik is, akinek ügyét az utolsó pillanatban egyesítették a brókerbotránnyal. Az ő vallomásaikra azonban még várni kell, mert még ma is azt a több száz oldalas anyagot ismertetik a bíróságon, amely Kulcsár ügyészi kihallgatását tartalmazza.

A brókerbotrány vádiratát több, mint két órán keresztül ismertette szerdán az ügyész. A huszonkét vádlottat többek között sikkasztással, pénzmosással, vesztegetéssel, orgazdasággal, bűnpártolással és magánokirat-hamisítással vádolják. A mintegy 23 milliárd forintos sikkasztás az ügyészség szerint 8,3 milliárd forint kárt okozott, ebből 6,3 milliárd forintnyi érték van zár alatt.

A Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője az első tárgyalást követő sajtótájékoztatón azt mondta: a vádlottak meghallgatása után szakértőket idéz a bíróság, majd mintegy kétszáz tanú tesz vallomást. A jövő év első felében megszülethet az ítélet. Frech Ágnes hangsúlyozta: nincs összefüggés a per kezdetének időzítése és a választások időpontja között. Korábban többször felmerült, hogy a brókerbotránynak politikai szálai lehetnek, ám a vádiratban ilyesmi nem szerepel.

Drága per Kulcsárék ügye

Az utóbbi időszak legdrágább büntetőperének ígérkezik a brókerbotrány. A maratoni hosszúságú eljárás költségeit ugyan előre még nem lehet látni, de több tucatnyi tárgyalási nap és a védelem részéről várható szakértők kirendelése tovább növelik az összeget. A vádlottaknak így vélhetően mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Ráadásul közöttük vannak olyanok is, akik nem egy, hanem több neves ügyvédet hívtak segítségül. Az egyik vádlott, a szír pénzváltó részére például óránként 15 ezer forintért fordít a tolmács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában