Ország-világ

2006.05.20. 07:00

Lopta a bérlőm az áramot, nekem kell fizetni

Olvasónk bérbe adta lakását egy családnak, akik kikötötték a villanyórát. Hosszú ideig lopták az áramot. Miután elköltöztek, a számlát a tulajnak kell kifizetnie. Az úr tajtékzik mérgében.

BAMA

Sokan szívesen adják bérbe lakásukat szerződés nélkül. Így azt hiszik, jól járnak, mert az ügyletért nem kell adót fizetniük. Ám a „jó megoldásnak”, mint a fenti eset mutatja, vannak veszélyei. Lehet, hogy amit a kedves olvasó némi turpissággal nyert a réven, azt (vagy még többet) a csaló bérlők miatt elveszíti a vámon. A fenti eset ezt példázza. Tanulság: ha bérbe adjuk lakásunkat, érdemes nagyon gondosan eljárnunk. Kössünk bérleti szerződést – tanácsolja dr. Boross Norbert, a Budapesti Elektromos Művek (ELMŰ) kommunikációs igazgatója. Amennyiben az albérlet hosszabb időre szól, mindenképpen ajánlatos energia- és telefonszolgáltatókkal való szerződésünket bérlőnk nevére átíratni. E lépéssel kivédhetjük az esetleges áramlopás okozta károkat. Hiszen a bérlő hiába kötné ki nagy ravaszul a berendezést, ha a végén úgyis neki kellene fizetnie.

Ha viszont úgy adjuk ki a lakást, hogy a gáz, az áram és a telefon a mi nevünkön marad, a felelősséget is nekünk kell vállalnunk. A fogyasztást sokan az ingatlanhoz társítják, ezért nem gondolnak rá, hogy a szerződést a szolgáltató nem a lakással, hanem velük köti. A fogyasztásmérő berendezéseket tanácsos időnként ellenőriznünk. Általános tanács: mielőtt kiadjuk lakásunkat, kérjük ki egy szakember (ügyvéd) részletes véleményét arról, miben hogyan járjunk el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában