Ország-világ

2006.05.14. 15:24

Nem jó gazda az állam

Privatizálni kellene azokat az állami vállalatokat, amelyek jobban működnének a magántőke bevonásával – hangoztatják gazdasági szakértők, illetve a kisebbik koalíciós párt. Az egyszeri bevételek azonban nem oldják meg a költségvetés problémáit.

Tóth Marcella

Privatizálni kellene azokat az állami tulajdonban lévő vállalatokat, amelyek nem szükségesek az állami alapfeladatok ellátásához – szorgalmazza a kisebbik koalíciós párt. Kuncze Gábor pártelnök egy múlt heti televíziós műsorban kifejtette: még mindig vannak olyan vagyonok állami tulajdonban, amelyek piaci körülmények között jobban működtethetőek. A pártelnök példaként a MÁV árufuvarozási részét, a Volán társaságokat és a Szerencsejáték Zrt.-t említette. Mindezt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter is alátámasztotta egy másik televíziós műsorban. A példaként felhozott állami vállalatok közül a Magyar Államvasutak, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamosművek, illetve a Magyar Posta tartós állami tulajdonban vannak a privatizációs törvény szerint. Vagyis eladásukhoz módosítani kellene a jogszabályt.
„Értékesíteni kell az ÁPV Zrt. tulajdonában lévő vagyont” – hangoztatja Mihályi Péter egyetemi tanár, közgazdász is. Nehezen indokolható, miért maradjanak állami tulajdonban az érintett társaságok. Véleménye szerint a nyereségesen működő Szerencsejáték Zrt. eladása esetén ugyanúgy hozzájutna a költségvetés a társaság adóbefizetéséhez, függetlenül attól, hogy a cég állami kézben van, vagy sem. Ráadásul a szerencsejáték-szervezés nem tartozik az állam alapfeladatai közé. A Malév, a MÁV és az MVM is hatalmas veszteséget termelnek. Ezért hosszú távon is jól jöhet ki a költségvetés az értékesítésükből, mivel nem kell évente átvállalni az államnak a társaságok felhalmozódott adósságait.


Meg kell vizsgálni, hogy mely cégek milyen területeit lehet eladni, melyek azok, ahol a magántőke bevonásával javulhat a szolgáltatások színvonala – mondta el lapunknak Csaba László közgazdász, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára.  A vasút esetén természetesen nem a síneket kell eladni, hanem például az áruszállítás vagy a személyszállítás egy részét. Azaz nem mindent kell magánkézbe adni, hanem csak részterületeket kell kiszervezni. Az államnak csak azokat a vállalatokat kell megtartania, amelyek közérdekű, vagy olyan tevékenységet folytatnak, amellyel más vállalatok nem foglalkoznak. Ilyen terület többek között a környezetvédelem vagy a jogbiztonság fenntartása.


A gazdasági szakértők egybehangzó véleménye szerint azonban csak azért nem szabad privatizálni, hogy abból az államnak bevétele származzon. Azért szabad csak privatizálni, hogy azáltal erősödjön a verseny, átláthatóbb legyen a gazdaság és emelkedjen a szolgáltatások színvonala. Az állami vagyon eladásából származó bevétel ugyan csökkenti az államháztartás hiányát, de hosszú távon nem javítja a költségvetés helyzetét.

A privatizálható vagyon jelentős részét már eladta az állam. Míg a kilencvenes évek elején még 1 859 cég volt állami tulajdonban, míg 2006-ra már csak 90 eladható és 38 részben, vagy teljesen tartós állami tulajdonú cég maradt az ÁPV Zrt. kezelésében. A rendszerváltás és 2005 között összesen 2 533 milliárd forint bevétel folyt be privatizációból és vagyonhasznosításból. Az elmúlt időszakban a Budapest Airport 75 százalék mínusz egy szavazatának eladása volt a legjelentősebb megánosítási lépés.

Tóth Marcella A privatizálható vagyon jelentős részét már eladta az állam. Míg a kilencvenes évek elején még 1 859 cég volt állami tulajdonban, míg 2006-ra már csak 90 eladható és 38 részben, vagy teljesen tartós állami tulajdonú cég maradt az ÁPV Zrt. kezelésében. A rendszerváltás és 2005 között összesen 2 533 milliárd forint bevétel folyt be privatizációból és vagyonhasznosításból. Az elmúlt időszakban a Budapest Airport 75 százalék mínusz egy szavazatának eladása volt a legjelentősebb megánosítási lépés.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában