Ország-világ

2006.06.07. 16:42

Vádjavaslat a Baumag-ügyben

Lezárta a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Baumag-ügyben. A két és fél éve tartó ingatlanszövetkezeti botrányban 13 ezer befektető próbál hozzájutni a befektetett pénzéhez.

Nagy Eszter Dóra

Befejezte a nyomozást a rendőrség a Baumag-ügyben, a vádemelési javaslatot már meg is küldték az ügyészségnek, tudta meg lapunk Schőn Pétertől, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A vádjavaslatban 26 bűncselekmény szerepel, köztük csődbüntett, hűtlen kezelés, tőkebefektetési csalás, közokirathamisítás.

A két és fél éve tartó nyomozásnak sokáig egyetlen gyanúsítottja volt, az ingatlanszövetkezet elnöke. Balázs Lászlót csalással gyanúsították, ám ezt módosították hűtlen kezelésre és csődbűntettre. Balázs mellett a vádemelési javaslatban szereplő gyanúsítottak döntő többsége a Baumag felső vezetéséből került ki. Mint ismert, a nyomozás 2003 októberében indult. A cégcsoport ekkor vált fizetésképtelenné, 13 ezer befektető azóta próbálja visszaszerezni 32 milliárd forintját. Csak a tőkekár 8 milliárd forint, s az ügyben háromezren tettek feljelentést a Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet ellen. Nyomozás 2004. nyarán indult a céggel szemben. A károsultak több fórumon próbálkoztak, hogy pénzüket visszakapják, tüntetéseket szerveztek, petíciókat adtak át az illetékeseknek.

Schőn Péter elmondta: a rendőrség a nyomozás során zárolta a cégcsoport vagyonát, összesen 307 ingatlant, 11 gépjárművet, 23 üzletrészt, 57 bankszámlát és egyéb vagyontárgyakat. A nyomozás során 230 főt hallgattak ki tanúként és a bonyolult gazdasági bűncselekmény feltárásán több szakértő is dolgozott.

Azt azonban Schőn nem tudta pontosan megmondani, hogy a biztosítási intézkedésekkel zár alá vett értékek milyen százalékban fedezik az okozott kárt. Az tehát továbbra is kérdéses, hogy a befektetők követelésének mekkora részét tudják fedezni, egyáltalán a tőkerészükhöz hozzá tudnak-e majd jutni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában