Ország-világ

2006.11.23. 07:30

A csoki mégis egészséges

Véletlen felfedezés: a keserű csokoládé meggátolja a vérrögképződést

D. Á.

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a sok keserű csokoládét fogyasztók vérlemezkéinek összetapadása csökken. A felfedezésre mintegy véletlenül, egy másik vizsgálat „melléktermékeként” jöttek rá a kutatók.
Az aszpirin vérlemezkékre gyakorolt hatását vizsgálták, de nem vehették figyelembe azokat, akik nem feleltek meg minden kritériumnak.

Feltételként szerepelt, hogy ne dohányozzanak, és ne fogyasszanak olyan ételt vagy italt, amely hatással lehet a vérrögképződésre.

Amikor kiderült, hogy egyesek nem tartották be a csokoládéevésre vonatkozó tilalmat, őket mégsem zárták ki, hanem egy másik vizsgálatba vonták be. Vérmintáikat összevetették egy kontrollcsoport adataival, hogy a vérrögképződést vizsgálják.

Kiderült, hogy a flavonoidokban gazdag, sötét, jó minőségű keserű csokoládénak, amely nem tartalmaz zsírt és cukrot, egészségvédő tulajdonságai vannak. Ez a hatás azonban nem olyan erős, mint az aszpirin esetében – állapították meg a kutatók.

A csokoládét fogyasztók csoportjában átlagosan 130 másodperc alatt tapadtak össze a vérlemezkék, míg a másik csoportban 123 másodperc alatt. Azt is megfigyelték, hogy a csokoládét evők vizeletében a vérlemezkék aktivitásának jelentősen kevesebb mellékterméke található. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a vérlemezkék nem aktiválódnak, így nem tapadnak olyan mértékben.

Bármi, amit az ember elfogyaszt, hatással van a vérlemezkék funkciójára, azaz a véralvadásra. Ha a vér hígabb, kevésbé valószínű a vérrögképződés, és csökken a a szívinfarktus kockázata is. Egy kevés jó étcsokoládé alkalmanként elfogyasztva egészséges lehet. Attól azonban óvakodjunk, hogy a szívbetegség megelőzésének ürügyén kilószámra fogyasszuk. Az örök igazság a csokoládé-fogyasztásra is igaz: jóból is megárt a sok! A zsír és cukor nagy mennyiségben inkább károsan hat a szervezetre, mint jótékonyan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában