Ország-világ

2006.11.13. 16:18

Járványszerűen terjed a cukorbetegség

Magyarországon a felismert diabéteszesek száma 500 ezerre tehető és számuk folyamatosan nő

Bánky Bea

Világszerte több mint 200 millióan szenvednek cukorbetegségben, – Magyarországon a felismert diabéteszesek száma 500 ezerre tehető – és számuk folyamatosan nő. A hátrányos helyzetben lévők fokozottabban ki vannak téve a cukorbetegség veszélyének, illetve nehezebben jutnak megfelelő ellátáshoz, egyes országokban még inzulinhoz sem – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség a diabétesz világnapján.

„Járványszerűen terjed a 2-es típusú diabétesz, elsősorban a fejlődő országokban, például Kínában, Indiában és Egyiptomban öltött drámai méreteket a növekedés üteme” – mondta lapunknak Jermendy György, a Magyar Diabetes Társaság elnöke. A professzor szerint a betegség veszélyeztetettjei az elhízottak, különösen azok, akiknél a súlyfelesleg a hasra rakódik. Az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány miatt nálunk is évről-évre több betegnél állapítják meg a cukorbetegséget a kezelőorvosok: az előfordulási gyakoriság 5-6 százalékra tehető a teljes népesség körében. További mintegy 300 ezer ember esetében már mutatkoznak a betegség későbbi kialakulásának előjelei.

Jermendy György szerint a nyilvántartottak mellett további néhány százezer olyan beteg lehet, akiknél még nem fedezték fel a lappangva zajló diabéteszt, így a betegség becslések szerint végül a teljes lakosság 10-12 százalékát érinti közvetlenül. Hatvan év felett már minden hetedik-tizedik ember cukorbajos.

A városi életmód a genetikai hajlammal együtt veszélyes elegyet alkothat. Az ausztrál őslakosok körében ugrásszerűen megnőtt a diabétesz, amikor városokba telepítették őket.

A szegények körében is gyakoribb a betegség előfordulása, ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy rengeteg szénhidrátot – fehér kenyeret, krumplit – fogyasztanak, s így könnyen elhíznak. A betegség érelmeszesedésre hajlamosít, s ez szívinfarktust és szélütést okozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában