Ország-világ

2006.11.18. 16:23

Kommunista kémfőnök halála Bulgáriában

BAMA

Három nappal ezelőtt holtan találták szófiai dolgozószobájában a 61 éves Bozidár Dojcsevet, Bulgária legfőbb titkosrendőrét. Hivatalosan „személyes okokból elkövetett öngyilkosságról” jelentettek meg közleményt.

„Az összegyűlt bizonyítékok mindegyike arra enged következtetni, hogy az öngyilkosságnak személyes okai lehettek” – mondta el az ügyészség egyik illetékese. Az ellenzék gyilkosságot sejt a háttérben. Szerintük a titkosszolgálat embereinek akciójáról van szó, akik most igyekeznek elmaszatolni a halál körülményeit. Azt sem értik, hogy a hatóságok miért tartották vissza két napig a halál tényét.

A bolgár parlament egyébként arra készül, hogy következő hetekben törvényt fogadjon el a kommunista korszakban keletkezett titkosszolgálati iratok nyilvánosságra hozataláról.

Bulgária kommunista titkosrendőrsége, az azóta megszüntetett Darzsavna Szigurnoszty a hidegháború egyik leghírhedtebb kémhálózatával rendelkezett. A titkos dossziék megnyitása fényt deríthet számos akciójukra, többek között a II. János Pál ellen 1981-ben elkövetett merénylet részleteire, illetve Georgi Markov, a BBC bulgáriai adásvezetője 1978-ban történt meggyilkolásának körülményeire. Markovot egy esernyő mérgezett végével szúrták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában