Ország-világ

2006.11.02. 10:55

Megszűnik 9000 kórházi ágy?

A kórházi férőhelyek egyötödét megszüntetnék a jövő évtől a kormány tervei szerint

vg.hu

Mintegy 9000 kórházi ágy megszüntetéséről terjeszt javaslatot a kormány elé ezen a héten Molnár Lajos egészségügyi miniszter. A tervek szerint további 7500 kórházi ágyat aktív, gyógyító funkció helyett ápolási célra fognak használni.

Mindezek értelmében a kórházi férőhelyek ötödét érinti a szaktárca csütörtökön a kormány elé kerülő tervezete. A tüntetések, az alkotmánybírósági beadványok és a népszavazási kezdeményezés sem bizonytalanította el az egészségügyi tárcavezetőt: a vizitdíj és az ápolási díj bevezetésének terve, az ingyenes gyógyszerek megszüntetése, a patika-, illetve gyógyszer-liberalizáció után is folytatódik az egészségügy átformálása.

Az új tervezet célja, hogy a legköltségesebb gyógyítási formát tényleg csak akkor kérjék az orvosok betegeik számára, ha már valóban nincs más megoldás. A törvénytervezet az átalakítást a regionális egészségügyi tanácsokra bízza, amelyeknek a keretszámok alapján az önkormányzatokkal, illetve más tulajdonosokkal kellene megegyezniük. A tárca úgy tervezi, hogy ezeket az átalakításokat hat hónap alatt meg lehet valósítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában