Ország-világ

2006.11.28. 19:10

Nem alkotmányellenes a banki különadó, drágulhat a hitel

Alkotmányos a banki különadó bevezetése – szögezte le kedden egyhangúlag hozott határozatában az Alkotmánybíróság (Ab).

D. N.

A testület ezzel elutasította azt a beadványt, amelyben a Magyar Bankszövetség, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség és a Takarékszövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége az új adónemre vonatkozó szabályok megsemmisítését kérte. Az érdekképviseletek szerint a bankokra kirótt járadék sérti az arányos közteherviselés elvét, a gazdasági verseny szabadságát, és ütközik az EU rendelkezéseivel. A hitelintézeteket terhelő új adót az államháztartás egyensúlyát javító különadókról és járadékokról szóló törvényben fogadta el a parlament. Eszerint minden költségvetési forrásból származó kamattámogatás után öt százalék adót kell fizetniük a bankoknak. Ez vonatkozik egyebek között az államilag támogatott lakáshitelekre is. Az alkotmánybírák kifejtették: a törvény visszamenőleg nem állapít meg kötelezettséget. A korábban felvett hitelekre tehát nem vonatkozik az új adónem. Az Ab szerint a kizárólag a bankokat terhelő járadékfizetési kötelezettség nem jelent hátrányos megkülönböztetést, az ötszázalékos adómérték pedig nem aránytalanul nagy elvonás.

Az OTP-nek a jelenleg érvényben lévő bankadóhoz képest 2-3 milliárd forintos többletterhet jelent évente az új adó bevezetése, míg a Földhitel- és Jelzálogbankot (FHB) gyakorlatilag ellehetetleníti– vélték korábban banki elemzők. Az FHB csak annyit közölt, hogy a szigorítás jelentős bevételkiesést okozhat a pénzintézet számára. Emiatt szűkülhetnek a bank lehetőségei, hogy államilag támogatott lakáshiteleket nyújtson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában