Ország-világ

2006.11.22. 17:47

Táblacsata a kolozsvári egyetemen

T. B. L., Kolozsvár

Szinte csak percekig maradhattak helyükön azok a magyar nyelvű feliratok, amelyeket a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) alelnöke, Hantz Péter helyezett el a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem épületében.

A BKB tegnapi akcióját saját költségen elkészített, a román nyelvűekhez színben és formában is illeszkedő táblákkal hajtotta végre, azokat viszont az egyetem személyzete rövidesen leszedte. Hantz Péter – aki amúgy az egyetem fizika karának oktatója – elmondta: az egyetem szenátusa még a múlt évben hozott határozatot arról, hogy a kétnyelvűséget biztosítani kell a felsőoktatási intézmény épületeiben, a döntést azonban máig nem alkalmazták.

A többnemzetiségű jelleg fontosságát hangsúlyozó egyetem rendszerint figyelmen kívül hagyja a magyar oktatók és diákok kéréseit, így például a magyar karok létrehozására tett kísérlet is hosszú ideje holtvágányon vesztegel.

A kolozsvári egyetem, amely a tegnap Brüsszelben megnyílt szakkiállításon éppen saját multikulturális voltát hangoztatta, közleményben ítélte el a „szélsőségesnek” nevezett akciót, megengedhetetlennek nevezve, hogy egy „kis, de erőszakos csoport” kénye-kedve szerint szerelgessen táblákat az intézményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában