Ország-világ

2007.02.24. 07:07

Pénzt kapnak a panelosok

Csaknem három és félmilliárd forint plusz támogatási keretet különített el az önkormányzati tárca a panelházak korszerűsítésére. A tavalyi pályázatokkal együtt ötszáz lakóközösség juthat pénzhez, de még további ezer igénylés fekszik a minisztérium asztalán.

Tóth Marcella

Újabb támogatási keretet nyitott meg az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) a panelházak korszerűsítésére. A tárca 3,3 milliárd forintot oszt szét 266 lakóközösség között, amelyek már tavaly benyújtották pályázataikat a panelprogramra, de már nem jutottak támogatáshoz. A tavaly benyújtott pályázatokkal együtt így 530 lakóház korszerűsítésére jutott már pénz, de még további ezer igénylés hever a minisztérium asztalán. Utóbbiak sorsa csak tavasszal, illetve nyáron dől el.

A most elbírált panel-felújítási pályázat összesen 38 város 47 önkormányzatát érinti (mivel Budapest több kerületi önkormányzata is érintett). Ebben a döntési körben az állam átlagosan 173 ezer forint körüli támogatást ad. A pénzt a lakóközösségek alapvetően az épületek külső homlokzatainak hőszigetelésére, a külső nyílászárók felújítására, illetve cseréjére, az épületgépészeti rendszerek felújítására, valamint a külső környezet megújítására fordíthatják.

Ez a pályázat a lakóközösségeket célozta, s a közös tulajdonában lévő szerkezeti elemek és gépészeti rendszerek felújítását segíti, lakástulajdonosok önállóan nem nyújthattak be pályázatot – magyarázta érdeklődésünkre Csider László, a minisztérium lakásügyi titkárságának vezetője. Közvetve viszont tizenkilencezer paneltulajdonos örülhet az önkormányzati és területfejlesztési miniszter mostani döntésének.

A vissza nem térítendő támogatásnak az a lényege, hogy a felújítás költségének egyharmadát, de maximum négyszázezer forintot az állam fizeti. Az önkormányzatok szintén egyharmad részt finanszírozhatnak, (ezt a részt a lakóközösségek átvállalhatják), és csak a harmadik részt kell a lakóknak kifizetniük. Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a támogatás mértékéről és módjáról.

Nemcsak a panel-felújítási pénz odaítéléséről döntött a tárca, hanem az egycsatornás gyűjtőkéményekfelújítási pályázatairól is. Így 116 pályázatra 227 millió forintot ítéltek oda, amelyből 3200 lakásban korszerűsíthetik, tehetik biztonságosabbá a fűtést.

A panelprogramot először 2001-ben hirdették meg, és azóta nagy népszerűségnek örvend. A benyújtott pályázatok száma minden évben növekedett, a kezdőévben 141, 2004-ben 429, az elmúlt két esztendőben pedig alkalmanként 1500-at is meghaladó számú támogatási igény érkezett.

Magyarországon mintegy 800 ezer panellakás található, mely több mint 2 millió embernek ad otthont. Területi eloszlásában meghatározó a közép-magyarországi régió, ahol közel 300 ezer a panellakások száma. A további hat régióban egyenként 60 -90 ezer panellakás található.

A hagyományos technológiával épült házak tulajdonosai várhatóan áprilistól pályázhatnak állami támogatásra ingatlanaik felújításához. A tervek szerint ugyanis ekkor indul be a 2007-es Nemzeti Energiatakarékossági Program. Ennek keretében lehet majd az idén is támogatást kérni a régi nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre, melegvíz- és fűtéskorszerűsítésre.

A tavalyi kiíráshoz képest jelentős változtatás lesz ugyanakkor, hogy harmincról tizenöt százalékra csökken a vissza nem térítendő támogatás mértéke. A tavalyi nagy érdeklődés hatására az idén közel duplájára emelték a rendelkezésre álló összeget, így összesen több mint 2,5 milliárd forintot lehet szétosztani a jelentkezők között. A pályázatra a kiírás után az Energiaközpont Kht.-nál lehet jelentkezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában