Ország-világ

2007.03.06. 06:18

Fűt, áramot termel és szép

Néhány éve még az volt a menő, ha egy síruha színvilágával sikerült meghökkenteni a sporttársakat. Ma a legjobbak intelligens szereléseket húznak magukra.

Árvay N. Tivadar

Alig három éve jelent meg az első interaktív síruha, melyet egy sportfelszereléseket gyártó cég megbízásából a német Infineon AG fejlesztett. Az akkor még csodaszámba menő darab „csak” olyan egyszerű dolgokra volt képes, mint a Bluetooth-technológia kezelése vagy az MP3 lejátszó működtetése.

A dzsekibe épített chipmodul segítségével különösebb nehézség illetve vetkőzés nélkül lehetett kezelni a beépített mobilkészüléket és zenelejátszót. A ruhába olyan elektromos vezető anyagpályákat varrtak, amelyeken keresztül a központi egység kapcsolódik az ujjakon lévő billentyűzethez, a sisakba épített hangszórókhoz és a gallérba rejtett mikrofonhoz. Amikor a snowboardos telefonálni szeretne, a hifi berendezés headsetként üzemel tovább. A ruhába rejtett elektronika ráadásul kibírja az aktív sport közben előforduló szélsőséges körülményeket, a hideget, az ütéseket, a havat és a rázkódást.

A fejlesztések nem álltak le, hiszen a gondolkodó ruhákra várhatóan egyre nagyobb lesz az igény. Az Infineon számos gyártóval vette fel a kapcsolatot, hogy újabb csodaruhákkal lépjenek piacra. A legújabb darabok már nemcsak szórakoztatnak, hanem melegítenek, sőt, elektromos árammal is ellátják a mobil készülékeket. A sporthoz és utcai viseletnek egyaránt kiváló dzsekik és farmerkabátok beépített napelemeket kapnak. A napenergiát akkumulátorban tárolják, vagy ha a dzseki érzékeli a rákapcsolt fogyasztót, és egy USB csatlakozón keresztül azt látja el energiával.

Ugyancsak terjed a fűthető ruhadarabok kultusza. Míg korábban a passzívan működő, de hatékony goratex viseleteket ajánlották a hegymászóknak, akik lentről indulva egyre hűvösebb magaslatokra másztak, addig ma olyan viseleteket kínálnak, melyek a külső hőmérséklethez igazodva fűtik a sportolók testét. A warmx ingjeibe, illetve más ruhadarabjaiba szőtt ezüstszálak egy apró akkumulátor segítségével tartják melegen viselőjük testét.

Amint a külső hőmérséklet 15 fok alá süllyed, a ruhák bekapcsolják a belső fűtést. Így a hegymászóknak, túrázóknak nem kell több kilónyi vastag ruhát cipelniük magukon, hiszen az ezüstszálakkal szőtt ruhák között még zoknit is találnak maguknak.

Egy biztos. Az első valóban biztonsággal viselhető intelligens ruhák mostanra készültek el. Egyelőre azonban a borsos áruk miatt viszonylag kevés fogyott belőlük. A vásárlók ugyanis meglehetősen kétkedve szemlélik még az intelligens ruhákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában