Ország-világ

2007.03.31. 06:13

Húsvét után ablakcsere

Újraindult az utóbbi évek egyik legsikeresebb lakossági pályázata. Vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt kaphatnak a magánszemélyek hőszigetelésre, nyílászárócserére, valamint megújuló energiaforrások használatára.

Németh Márk

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A lakások hőszigetelésére is kaphatnak vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt is a magánszemélyek – fotó: Kallus György
[/caption]Pénteken ismét meghirdette honlapján a gazdasági tárca a Nemzeti Energiatakarékossági Programot (NEP). Április tizedikétől lehet vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt kérni a régi nyílászárók cseréjére, utólagos hőszigetelésre, valamint a meglévő fűtési és melegvíz- ellátási rendszer korszerűsítésére. A támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 15 százaléka, lakásonként maximum 265 ezer forint.

A szükséges önerőt nemcsak saját forrásból, hanem hitelből is lehet fedezni, amelynek kamata jelenleg 6,4 százalék. A hitel lehet kiegészítő jellegű, amely energia-megtakarítást eredményező beruházásnál a felújítások 85 százalékáig, legfeljebb másfél millió forintig igényelhető. A beruházás teljes egésze is fedezhető a kedvezményes hitelből. Ez esetben a maximális összeg a megtakarítást célzó munkálatoknál 1 millió 765 ezer forint. Fontos tudni, hogy csak az 1994 előtt, hagyományos technológiával épült házak, lakások tulajdonosai kérhetnek támogatást, a panellakásokban élők nem. Sikeres pályázat esetén a beruházást két éven belül meg kell valósítani. Nem igényelhet támogatást olyan személy, akinek hatvan napot meghaladó adótartozása van, vagy nem rendelkezik a beruházáshoz szükséges hatósági engedélyekkel. Szintén kizáró tényező, ha az igénylő a korábbi években már elnyert hasonló energiatakarékossági támogatást. A gazdasági tárca jelentős érdeklődésre számít. A minisztérium becslése szerint a korábbi 3–4 ezerrel szemben mostantól évente 14–15 ezer hagyományos építésű lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

Az idei program keretében megújuló energiaforrások beszerzéséhez is lehet támogatást kérni hasonló feltételrendszer mellett. Egyebek között napkollektor beüzemelésére vagy hőszivattyú beszerzésére lehet támogatást igényelni. Itt ráadásul nincs semmilyen, a pályázó házak jellegét érintő korlátozás. Ugyanúgy kaphat támogatást tehát egy új építésű budai villa, mint egy kis tanyasi kunyhó tulajdonosa.

Tavalyhoz képest megduplázódott az energiatakarékossági program kerete: összesen 2,6 milliárd forint támogatást lehet szétosztani a jelentkezők között. A kedvezményes hitelre pedig 16 milliárd forintot különítettek el. Az előző évek tapasztalatai alapján a megemelt keret ellenére érdemes sietni, mert hamar elfogyhat a pénz. A pályázatokat a postára adás sorrendjében bírálják el. Emellett a beruházástól várható energia- és költségmegtakarítás nagyságának függvényében döntenek a támogatás odaítéléséről, de megvizsgálják a felhasználni tervezett anyagok, berendezések minőségét is. Tavaly tizenegy nap alatt merült ki az akkori 1,2 milliárd forintos keret.

Magyarországon 3,5 millió hagyományos építésű lakás van, ebből mintegy 3 millió rossz energetikai tulajdonságú. A tapasztalatok szerint – hagyományos építésű lakásoknál – átlagosan 900 ezer–1 millió forintos beruházással mintegy harminc százalékos energia-megtakarítást lehetett elérni. Egy átlagos családi ház energetikai korszerűsítésére szánt összeg körülbelül 8-9 év alatt térül meg, ennyi idő alatt lehet a számlákon megspórolni az elköltött pénzt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában