Ország-világ

2007.03.28. 18:50

Kórházak: vita időről és pénzről

Mindössze három napja maradt arra a kórházak fenntartóinak, hogy aláírják a működéshez szükséges pénzügyi munícióról rendelkező új finanszírozástervezetet

Bánky Bea

Mindössze három napja maradt arra a kórházak fenntartóinak, hogy aláírják a működéshez szükséges pénzügyi munícióról rendelkező új finanszírozástervezetet. Ezt Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere szerint az érintettek közül sokan még kézhez sem vették. „Senki nem gondolhatja komolyan, hogy tízmilliárdos éves költségvetésű intézmények szerződéseit ilyen kutyafuttában, zsarolással és fenyegetéssel tetézve össze lehet hozni, ezért a Fidesz azt javasolja, hogy a kormány tolja ki az egészségügyi átalakítások április 1-i határidejét” – jelentette be Mikola, aki pártja álláspontját személyesen is ismertette Molnár Lajossal tegnap délután négyszemközt zajló találkozójukon.

„Senki nem mondta, hogy a változások egyetlen éjszaka alatt következnek be” – mondta Kökény Mihály, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, aki szerint a kórházvezetők megkapták a dokumentumokat. Az MSZP szakpolitikusa hozzátette: egyes intézményeknél az átmenet több hónapig is elhúzódhat, de „amíg nem valósul meg megnyugtatóan az új rendszerre való átállás, a régi ágyszámok alapján kiszámított összeget utalják a gyógyintézménynek” – jelentette ki Kökény Mihály. Azok a kórházak, amelyek nem írják alá a szerződéseket, alacsonyabb finanszírozást kapnak, ami vélhetően csak a betegek ellátására lesz elég. Kökény legalábbis úgy fogalmazott: „a fenntartóknak valószínűleg be kell segíteniük”.

„Nem véletlen, hogy néhány kórház nem akarja megkötni a finanszírozási szerződéseket” – véli Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Szerinte bíznak a csodában, mint az az 1500 orvos, aki várhatóan elveszíti munkahelyét, de amíg nem kapta kézhez felmondólevelét, nem akarja elhinni, hogy ez tényleg megtörténik. Éger azoknak nevében, akik az átszervezés miatt elveszíthetik munkájukat, maga támadja meg bíróságon a kórházi kapacitásokra vonatkozó közigazgatási határozatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában