Ország-világ

2007.03.22. 06:04

Mégiscsak veszedelmes a marihuána?

Megdőlt az a korábban sokak által hangoztatott vélemény, hogy a cannabis ártalmatlan az egészségre. A kutatók szerint a fű még az LSD-nél is veszélyesebb lehet.

Dreissiger Ágnes – Árvay N. Tivadar

„Bocsánatot kérünk a kender miatt” – ezzel a nagybetűs címmel jelent meg a liberális angol napilap, a The Independent vasárnapi száma. Az újság 1997-ben kampányt indított a marihuánafogyasztás engedélyezéséért. Most – elszörnyedve a legújabb egészségügyi statisztikák láttán – bejelentették, hogy szigorítás-pártiak lesznek.

A cannabisféléket néhány éve az addigi „B” kategóriából a „C”-be sorolták vissza. Az ilyen anyagok birtoklása súlyos kábítószer-bűncselekmény helyett a vényköteles gyógyszerekkel elkövetett visszaéléshez hasonló, jóval enyhébb büntetőjogi megítélés alá esett. A brit lap most statisztikai adatokkal és szakértői véleményekkel alátámasztott riportban ismerte el, hogy a fű élvezete mára súlyos közegészségügyi és mentális problémává vált a fiatal korosztályban.

A Lancet című orvosi szaklap egy nemrég közölt tanulmányából az is kiderült, hogy a kenderfogyasztás veszélyei akár erősebbek is lehetnek, mintha valaki LSD-t, vagy ecstasyt fogyaszt. A cannabis ma forgalomban lévő új típusai ugyanis jóval erősebbek, mint a tíz évvel ezelőtt használtak. Egy füves cigaretta – a nemesített alapanyagok miatt – 10–20-szor annyit tartalmaz a THC nevű fő hatóanyagból, mint egy évtizede.

A kannabisz is függőséget okoz

A kannabisz az agyban egy specifikus receptorhoz – a CB1-hez – kötődve fejti ki hatását. Fogyasztása csökkenti az agyi idegsejtek működését, rontja az agyi hullámtevékenységet, korlátozza a tanulási képességeket. Szorongásoldó hatása van, de utóhatásként fokozott szorongás lép fel. A rendszeresen fogyasztott marihuána elhagyása megvonási tüneteket eredményez. Ez rossz hangulatban, levertségben, idegességben nyilvánul meg, de izomfájdalom, hidegrázás és étvágytalanság is jelentkezhet.

A szigetországban végzett felmérésekből kiderült, hogy a 11–15 éves korosztály 12 százaléka, a 16–24 évesek 21 százaléka használt cannabist az elmúlt egy évben. Tavaly 22 ezer embert kezeltek a füvezés okozta mentális bajokkal. A betegek, több mint fele fiatalkorú volt. Szomorú tanulság, hogy a skizofréniában szenvedő brit beteg tizedénél nem alakult volna ki ez a súlyos elmekórtani állapot, ha nem használnak füvet.

Funk Sándor, a budapesti Nyírő Gyula kórház addiktológiai osztályának vezetője a Hírszerzőnek elmondta: mára megdőlt az az elmélet, mely szerint a fű kevésbé okoz függőséget mint az alkohol. A legújabb felmérésekből kiderült, hogy a kenderfogyasztók 15 százaléka, míg az alkoholfogyasztóknak 10 százaléka válik függővé.

A kenderfogyasztás legalizálásért küzdő Kendermag Egyesület vezetője, Juhász Péter ugyancsak az internetes újságnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy a marihuána fogyasztás legalizálása lehetővé tenné, hogy a szereken feltüntethessék, milyen mértékben tartalmaznak THC-t. Így a fogyasztók dönthetnék el, hogy vállalják-e a kockázatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában