Ország-világ

2007.03.13. 17:53

OCÖ: botrányos lökdösődés az elnökválasztáson

Botrányba fulladt az Országos Cigány Önkormányzat alakuló közgyűlésén az elnökválasztás a budapesti Duna palotában.

É. S.

Farkas Flórián, a kisebbségi választásokat megnyerő Lungo Drom elnöke számított előzetesen esélyesnek, mivel az 53 tagú testületben 28 mandátumra számíthatott. A Lungo Drom színeiben mandátumot szerzett, idősebb Kozák János azonban ellenjelöltként indult Farkas ellen. Idősebb Kozákot a Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) támogatta. Kozák fia is átállt az MCF-hez, így már az ellenjelöltnek lett 27 mandátuma.

Az MCF és a Lungo Drom képviselői között lökdösődés alakult ki. A két szervezet között az MCF szimpatizánsai álltak sorfalat, hogy megakadályozzák Kozák visszarángatását a Lungo Drom soraiba. A korelnök, Drágos József berekesztette az ülést, de az MCF képviselői egyhangúlag megválasztották elnöknek az átállt Kozákot. Farkas Flórián kijelentette, hogy erőszakkal és törvénytelenül választottak elnököt, a kormány, s nem a cigányság akaratára. A Lungo Drom elnöke kijelentette, hogy tudomása szerint az MSZP képviselői éjjel telefonon zaklatták szervezetének képviselőit, pénzt és pozíciókat ígértek, ha az MCF táborát erősítik szavazataikkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában