Ország-világ

2007.03.09. 15:34

Szilvásy: radikálisok akarnak betörni a Parlamentbe

A radikális kormányellenes csoportok továbbra is céljuknak tekintik a nemzeti ünnep megzavarását, a célok részben hasonlítanak azokhoz, amelyeket tavaly szeptemberben, októberben követtek - olvasható a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatójában amelyet a Nemzetbiztonsági Bizottság pénteki zárt ülése közben osztottak ki az újságíróknak.

BAMA

A közleményt Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter munkatársa adta át a sajtónak. A tájékoztatóban a kormányellenes csoportok céljai között szerepel a Kossuth tér visszafoglalása, a Parlamentbe való bejutás, más objektumok elfoglalása, valamint a Szabadság téri emlékmű megrongálása.

"Jelentős kockázattal jár az, hogy egyes csoportok általában fegyvernek nem minősülő, azonban a közbiztonságra veszélyes, adott esetben emberélet kioltására is alkalmas eszközök beszerzését mérlegelik. Speciális szögeket gyűjtenek, hogy azokat összehegesztve akadályozzák a rendőrségi járművek, lovak mozgását, káoszt idézzenek elő a rendezvények helyszínén. Tervezik gyújtópalackok, füstpatronok bevetését is" - olvasható a dokumentumban. Szilvásy György hangsúlyozza, hogy március 15-én minden megmozdulás rendezőit különleges felelősség terheli azért, hogy provokátorok ne zavarhassák meg békés megmozdulásukat. A rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok garantálni tudják a március 15-ére bejelentett rendezvények békességét, ha politikai pártok nem támogatják a szélsőségeseket - mondta Szilvásy György.

Simicskó István (KDNP), a testület elnöke az ülés után azt mondta: a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója olyan tájékoztatást adott, hogy március 15-én "inkább lehet számítani arra, hogy lesz konfrontáció, mint hogy sem". Hozzátette: az elhangzott információk tényszerűnek tűntek.

(MTI)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában