Ország-világ

2007.03.06. 18:42

Tárki: a kitalált népcsoportot sem fogadnák be a magyarok

A magyar lakosság több mint negyede nyíltan idegenellenes – ezt állapította meg a Tárki februárban készült, kedden közzétett jelentése.

Z. M.

A megkérdezettek 27 százaléka szerint egyetlen menedékkérőt sem lenne szabad beengedni az országba – függetlenül attól, honnan és milyen okokból érkezik. Az ellenpólust hat százaléknyian képviselik: ők minden menedékkérőt beengednének Magyarországra. A többségben lévő „mérlegelők”, azaz a maradék 67 százalék megfontolná, hogy az ország kinek nyújtson menedéket, és kinek ne. Ennek a csoportnak a határon túli magyarsággal nincs gondja, őket szívesen fogadják, de az arabok, a kínaiak, az oroszok, vagy a románok érkezését a többségük egyre merevebben elutasítja, vagyis véleményük az idegenellenesekéhez áll közel.

A vizsgálat első megközelítésben arra mutat, hogy a nyílt idegenellenességben nem történt változás, ám az adatok részletesebb elemzéséből kiderült, hogy a rejtett idegenellenesség nő. Az elutasítás nem feltétlenül konkrét néphez kötődik, hanem önmagában létező dolog: legalábbis ez derül ki abból, hogyan viszonyulnak a megkérdezettek egy, a felmérés készítői által kitalált népcsoporthoz. Meglepetésre a „pirézek” befogadását tavaly júniusban a megkérdezettek 59 százaléka utasította el, idén februárban azonban már 68 százalék mondott nemet rájuk.

A romák, homoszexuálisok és menedékkérők megítéléséről a vizsgálat azt mutatta, hogy a cigányokkal szembeni előítéleteket kevéssé csökkentik a személyes kapcsolatok, míg a homoszexuálisokkal és menedékkérőkkel jóval elfogadóbbak azok, akiknek ismeretségi körében melegek és menekültek is vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában