Ország-világ

2007.03.24. 08:13

Változtatás az órarendben: olvasást tanítanak a felső tagozatosoknak is

Nem csak az alsó tagozatosoknak, hanem az általános iskolák felsős diákjainak is szerepel majd az órarendjében az olvasás

B. B.

Nem csak az alsó tagozatosoknak, hanem az általános iskolák felsős diákjainak is szerepel majd az órarendjében az olvasás tantárgy jövő szeptembertől. A felmérések szerint ugyanis a magyarok 20–30 százaléka funkcionális analfabéta. A lakosság harmada-ötöde hiába tudja összeolvasni a szavakat, nem érti a szöveg összefüggéseit, jelentését illetve mögöttes tartalmát. Sok magyarnak egy egyszerű használati utasítás, egy szerződés vagy egy újságcikk értelmezése is nehézségeket okoz.

Keveset olvasnak a magyarok, túl hamar abbamarad az iskolákban a szövegértés tanítása és elavultak a módszerek – világított rá a riasztó adatok okaira a Magyar Olvasástársaság elnöke. Steklács János szerint a probléma nem újkeletű, hiszen a funkcionális analfabetizmus jelenségére már az ötvenes években felhívta a figyelmet az UNESCO.

Az ENSZ nevelésügyi szervezete megállapította, hogy a fejlettebb országokban mindenütt megfigyelhetők olvasási, szövegértési nehézségek. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium legújabb programja szerint jövő év szeptembertől az általános iskolák ötödik és hatodik osztályában is kell játékos olvasás, írás, számolás órákat tartani. Olyan módszerekre van szükség, amelyek közel állnak a mindennapi élethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában