Ország-világ

2007.03.12. 17:11

Visszakapod a pénzt, ha jó adós vagy

Januárig visszajár az elvárt adó, de csak a jó adós veszteséges vállalkozásoknak

BAMA

A parlament tegnap megszavazta az elvárt adóról szóló módosításokat. A jogbizonytalanság feloldása miatt a törvénymódosítás a kihirdetést követő napon, vagyis ma lép hatályba. A tegnapi döntés szerint mégsem kell befizetni a január 1. és február 28. közötti időszakra az adónemet az érintett cégeknek. Ráadásul a módosítás értelmében az egyéni vállalkozók is megússzák a fizetést, annak ellenére, hogy az Alkotmánybíróság február végi határozatával egyelőre csak a társas vállalkozások elvárt adóját semmisítette meg.

Azok a vállalkozások, amelyek már megfizették az adót, saját döntésük szerint visszaigényelhetik a pénzüket, vagy az összegből a később esedékes adótartozásukat egyenlíthetik ki. Fontos kitétel, hogy csak azok a vállalkozások élhetnek a lehetőséggel, amelyeknek más adónemben nincs hátralékuk.

Az adóhatóság szerint január 1-jétől február 27-ig elsősorban azok a cégek fizettek elvárt adó előleget, amelyek megszűntek, illetve átalakultak. Ez idő alatt mintegy ötszáz vállalkozás szüntette be tevékenységét. Arról azonban nincs adat, hogy közülük hányan fizettek előleget.

A törvényjavaslat indoklása szerint méltányossági és igazságossági szempontok miatt mond le a kormány a kéthavi bevételről. Az Országgyűlés költségvetési bizottságának tegnapi ülésén elhangzott, hogy a pénzügyi tárca az egész évre tervezett ötvenmilliárd forintból négy-ötmilliárdot várt az első két hónapban. Mint korábban megírtuk, az év első felében kieső bevétel pótlására harmincmilliárd forintot zárolt a kormány a költségvetés központi tartalékából.

A második félévtől viszont nem ússzák meg az adófizetést a veszteséges vállalkozások. A Pénzügyminisztérium az arányos és igazságos közteherviselés elveinek megfelelő adózási formát kíván kidolgozni. A tárca a szerdai kormányülés elé terjeszti az erről szóló javaslatát, amelyről az érdekképviseletekkel folytatott egyeztetés után várhatóan március 28-án dönteneke a miniszterek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában