Ország-világ

2007.07.04. 19:47

A tévét szorongatja a net

Gondolták volna, hogy eljön az az idő, amikor annyi időt fordítunk internetezésre, mint amennyit a tévé előtt töltünk? Merthogy az USA-ban már ez a helyzet, s bizonyára idehaza sem lesz majd másképpen.

Stanga István

Bár egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy az internet folytatja majd  térhódítását, azért az mégis meglepő, amit egy most közzétett, az USA-ban készült felmérés mutat. Eszerint immár ugyanannyi időt töltenek el az emberek internetezéssel, mint a tévénézéssel. Arról természetesen mindenki hallott, hogy a net az írott sajtót szorongatja, ám azt nem sokan várták, hogy ilyen gyorsan ott lohol majd a tévé sarkában is.

Egyébiránt már csak azért is érdemes elidőzni egy pillanatig az amerikai adatoknál, mert hazánkban hasonló folyamatok figyelhetők meg, jóllehet az internetet használók aránya nálunk jóval alatta marad az USA-beli 80 százaléknak. Az utóbbi csoportba tartozó emberek átlagosan heti 14 órát szánnak a világhálóra, éppen annyit, amennyit a tévé előtt töltenek el. Ezek után azon már csodálkozni sem lehet azon, hogy a fiatalabbak (akik szinte belenőttek a net világába) dupla annyi időt fordítanak erre, mint a tévézésre.

A fentebbi tényeket üzleti szempontból sem lehet figyelmen kívül hagyni, már csak azért sem, mert azok határozzák meg a jövő fejlődési irányait. S persze, nem is hagyják, bár az is igaz, hogy mondjuk a televízió még mindig jóval nagyobb szeletet kap abból a bizonyos reklámtortából, mint az internet (tavaly az Egyesült Államokban az az online költés hozzávetőlegesen a negyede volt a televíziósnak). Mindez a hatalmas differencia azonban nem sokáig tartható, hiszen hovatovább ugyanolyan eredményesen lehet „üzenni” (ha nem hatékonyabban) a számítógépek előtt ülőknek, mint azoknak, akik tévézéssel múlatják az idejüket.

Megjegyzem, a magyarországi helyzet teljesen hasonló, s amint egy nem olyan régi vizsgálat megállapította, egyre többen mellőzik az esti – főműsoridős – televíziózást, köszönhetően a www-s barangolásnak. Ha mindehhez még az internethasználók arányának számottevő növekedése is társulna, idehaza is lényegesen gyorsabb változásoknak lehetnénk szemtanúi.

Hogy aztán az egyre több és több pénz beáramlása miként rendezi át a webes világot, ezen keresztül pedig valamennyiünk mindennapjait, azt megjósolni sem tudom. Mint ahogyan a World Wide Web létrehozója, Sir Timothy John Berners-Lee sem sejtette, hogy közel az idő, amikor alkotása letaszíthatja a trónról a mindössze hét évtizedes múltra visszatekintő, egészen napjainkig egyeduralkodónak hitt televíziót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában