Ország-világ

2007.07.07. 19:30

Botrányos lett a melegfelvonulás

Legalább nyolc embert előállított a rendőrség abból a több száz tüntetőből, akik az Oktogon és a Blaha Lujza tér között megzavarták a melegfesztivált.

Vég Márton

Ahogyan arra számítani lehetett, az árpádsávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató több száz ellentüntető tegnap tojással, ásványvizes flakonokkal és homokkal töltött nejlonzacskókkal dobálta meg a Meleg Büszkeség Napjának résztvevőit. A három kamionnal és gyalogosan vonuló mintegy háromezer meleg, leszbikus, biszexuális, transzvesztita a Felvonulási térről indult el délután négy órakor, itt még úgy tűnt, hogy elmarad a botrány.

„Biztos vagyok benne, hogy az Oktogonnál már várnak minket” – mondta lapunknak Tóth Árpád. A melegfesztivál főszervezőjének igaza lett. Az ellentüntetők ugyanis ahogy meglátták az „Ember vagyok és meleg” feliratú vezértranszparenst azonnal tojászáport zúdítottak a felvonulókra. Pillanatok alatt zűrzavar alakult ki, és nehéz volt követni, hogy ki a tüntető és ki az ellentüntető. Csak egy szikrán múlott, hogy nem alakult ki tömegverekedés, amikor a Magyar Nemzeti Front aktivistáját találta el egy paradicsom. A fiatalember és társai ugyanis meg akarták bosszulni a sérelmet, de a rohamrendőrök földre teperték őket.

Ekkor azonban újabb fordulat következett, ezúttal a rendőröket kezdték el dobálni tojással valamelyik emeleti lakás ablakából, miközben felharsant az „ÁVH” rigmus. A Jobbik tagjai is kísérték a tömeget, de ők csak fújozással, kerepeléssel, illetve provokatív fényképezéssel fejtették ki véleményüket.

„Az emberi butaság nem ismer határokat. Egyszerűen képtelenek megérteni, hogy ugyanolyan jogokat akarunk, mint a heteroszexuálisok. Teljes jogú magyar állampolgárként szeretnék élni. Például szeretném meglátogatni a páromat a kórházban. Engem már többször is megvertek csak azért, mert meleg vagyok” – mondta lapunknak Pepe, aki szülei miatt nem árulta el a nevét. „Felhábotító, hogy ilyen undorító felvonulást engedélyeznek Magyarország fővárosában. Nem lehet eldönteni róluk, hogy fiúk vagy lányok. Ezek betegek, isznak, drogoznak és betörnek, és még ők követelnek maguknak kiváltságos jogokat. Ők döntöttek úgy, hogy mások lesznek. A munkahelyükről ezért tényleg nem kellene kirúgni őket, de gyereket ne fogadhassanak örökbe, mert biztosan őt is elrontanák” – mondta Zoltán, aki a menet elvonulása alatt látványosan csókolózott barátnőjével. „Így szerettem volna megmutatni nekik, hogy mi a normális” – indokolta meg tettét.

A felvonulás végül egy Fővám téri szórakozóhelynél fejeződött be, ahol összegyűlt közel 300 ellentüntető is. Őket a rohamrendőrök körbezárták, és felszólítás után feloszlatták az engedély nélküli demonstrálást. A Budapesti Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint rendzavarás és garázdaság miatt összesen nyolc embert állítottak elő. A rendőrök az őszi zavargásokat idéző módszereket alkalmaztak, több alkalommal is üldözőbe vettek arcukat csuklyával eltakaró tüntetőket, de nem érték utol őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában