Ország-világ

2007.07.27. 17:00

Gráf kedvezményes hitelt ígért

A szabadságát megszakító agrárminiszter a tüntető gazdáknak kedvezményes hitelt ígért a demonstráció harmadik napján.

Éber Sándor

„A teljes elveszett jövedelmet sehol nem térítik meg az unió országaiban, csak annak egy részét lehet megfizetni, amire fedezetet nyújt a kormány ötmilliárd forintos alapja” – jelentette ki pénteken Gráf József a gazdáknak. A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szabadságát megszakítva látogatta meg a harmadik napja a fagykárok enyhítését követelő tüntetőket a 4-es főúton Záhony térségében.

„Nekünk az alma a kenyerünk, ha nem lesz bevételünk, nem tudjuk végigdolgozni az idei évet és megvárni a jövő évi termést” – hangoztatta a tuzséri határban összegyűlt több száz gazda spontán szervezett nagygyűlésén Jakab Ferenc. A demonstrációs bizottság elnöke szerint a kettős fagykár Szabolcsban 32 ezer hektár gyümölcsöst érintett, a kár értéke 14,5 milliárd forint.

Gráf közölte: a tárca nyitott minden olyan megoldásra, amely megfelel az európai uniós szabályoknak. A fagykárosultaknak 10 éves kedvezményes hitelt adnak, 2 év türelmi idő igénybevételével. A tárcavezető pozitívnak ítélte, hogy az újra megnyitott kárenyhítési kasszába összesen 35 ezer hektár ültetvénnyel jelentkeztek az országban. Az integrátorok kamattámogatásos hitelének rendezésére jövő héten ír alá rendeletet. A falugazdászok kapták azt a feladatot, hogy akiknek ez a hitelmegoldás nem megfelelő, más módozatokat vegyenek igénybe. Erre 7-10 nap határidőt szán a miniszter.

„A kárenyhítési rendszerbe a kezdő évben valóban nagyon kevés gazda lépett be, ezért meg kell győzni a gazdákat ennek szükségéről” – mondta Jakab István, a Magosz elnöke.

„Az agrártárca vezetője cserbenhagyta a gazdákat, akik egyedüliként az Európai Unióban 25 milliárd forinttal kevesebb földalapú támogatást kapnak, mint amennyi járt volna, és ezen felül több mint 100 milliárd forintnyi kár érte őket az idei aszály, fagy és jég következtében” – hangoztatta pénteken Font Sándor. A fideszes képviselő megismételte pártja követelését, hogy a kormány építse be a kárenyhítési alapba az említett 25 milliárd forintot, ahelyett, hogy a 100 milliárdos kárt eddigi ajánlata szerint mindössze 5 milliárd forinttal ellentételezze, különben a gazdák tömegesen mennek csődbe.

Krízishelyzetbe kerültek a gabonatermesztők

A szélsőséges időjárás miatt krízishelyzetbe kerültek a gabonatermesztők – jelentette ki Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Befejeződött az őszi búza aratása, ám az 1,12 millió hektáros vetésterületről csak 3,7 millió tonna termést takarítottak be. Ez alulmúlta 4 millió tonnás termésbecslést is. Az aszály a kukoricatermést is várhatóan drasztikus mértékben csökkenti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában