Ország-világ

2007.07.24. 18:40

Hatszáz traktorral vonulnak az utakra a károsult gazdák

BAMA

Háromnapos, hatszáz járművet felvonultató agrárdemonstráció kezdődik ma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 4-es számú főúton, Tuzsér és Záhony térségében – jelentette be Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója. A tiltakozással a gazdák azt szeretnék elérni, hogy a kormány érdemlegesen enyhítse az április végi, május eleji fagykárokat.

A fagykárt szenvedett gazdálkodók korábbi petíciójukban többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térség katasztrófa sújtotta területté nyilvánítását, hiteleik átütemezését követelték. A gazdák azt is szeretnék, hogy az általuk foglalkoztatott dolgozók után ne kelljen járulékot fizetniük ez év közepétől jövő év október végéig.

A gazdálkodók úgy vélik, az agrárkormányzat eddigi javaslatai a károk mérséklésére nem elfogadhatóak, mivel a kárenyhítési alaphoz csak kevesen csatlakoztak: márpedig a szaktárca álláspontja szerint csak ők kaphatnak kártérítést. Az agrárkormányzat korábban július 15-ig meghosszabbította a kártérítési alaphoz való csatlakozás határidejét, ám ezzel kevesen éltek. A tárca szerint új alap létrehozása nem indokolt. A szabolcsi károk a felmérések szerint sok helyen száz százalékosak, 13 ezer gazda termése ment tönkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában