Ország-világ

2007.07.05. 14:50

Hungarikum: szóda borral

Talán kevesen tudják, de az egyik kedvelt nyári hűsítőnk, a fröccs magyar találmány, az igazi hungarikum

BAMA

Talán kevesen tudják, de az egyik kedvelt nyári hűsítőnk, a fröccs magyar találmány. Vörösmarty Mihály írja, a Fóti dal című versében: Fölfelé megy a borban a gyöngy, Jól teszi, Tőle senki e jogát el Nem veszi. E sorokat a világ első fröccsének elkészítése ihlette, hiszen a költő jelen volt a jeles pillanatnál, amikor Jedlik Ányos a dinamó feltalálója egy közös szüret

Fröccslexikon

Hosszúlépés: 2 dl szóda és 2 dl bor Kisfröccs: 1 dl szóda és 1 dl bor Mafla: fél liter bor és ugyanennyi szóda Házmester: 3 dl bor és 2 dl szóda Háziúr: 4 dl borban 1 dl szóda Kis házmester: az előbbi, csak fordítva Krúdy fröccs: 9 dl borhoz 1 dl szóda, ennyi víz megnevetteti a bort az író szerint Matrózfröccs: a bort mellőzi, egy korsó sör mellé fél deci rum Távolugrás: 1 dl bor, 9 dl szóda TBC: termelői bor, de kolával VBK: vörösbor, kóla

alkalmával belespriccelte az aranyszínű borba új találmányát, a szódát.

Jedlik gyomra ugyanis nem bírta a tiszta italt, ezért előbb vízzel, majd a buborékos szódával hígította. S láss csodát, ez utóbbi kihozta a bor aromáját, és üde frissítővé varázsolta a nemes nedűt. A vidám társaság kezdetben spritzernek hívta a gyöngyöző italt, míg Vörösmarty meg nem elégelte a németesen csengő nevet, és fröccsnek keresztelte azt.

Mára a fröccsözés népszerűbb, mint valaha. Számtalan recept létezik, vicces és sokat mondó elnevezésekkel. Sőt, egyes helyeken szóda helyett mást, akár üdítőt is töltenek a borba. Ezt persze az igazi fröccsivók szentségtörésnek tartják. Csakúgy, mint az ásványvíz használatát. A fröccs ugyanis addig marad fröccs, amíg két összetevője van: a jó bor, és Jedlik kitűnő találmánya, a szódavíz.

Kisfröccs: 1 dl szóda és 1 dl bor

Mafla: fél liter bor és ugyanennyi szóda

Házmester: 3 dl bor és 2 dl szóda

Háziúr: 4 dl borban 1 dl szóda

Kis házmester: az előbbi, csak fordítva

Krúdy fröccs: 9 dl borhoz 1 dl szóda, ennyi víz megnevetteti a bort az író szerint

Matrózfröccs: a bort mellőzi, egy korsó sör mellé fél deci rum

Távolugrás: 1 dl bor, 9 dl szóda

TBC: termelői bor, de kolával

VBK: vörösbor, kóla -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában