Ország-világ

2007.07.17. 18:03

Jogellenes működik a dunaújvárosi gumigyár?

A Levegő Munkacsoport fellebbezett a Hankook dunaújvárosi gumiabroncsgyára első ütemének használatbavételi engedélye ellen. Így a magyar törvények értelmében a gyár üzemeltetése jelenleg nem megengedett.

BAMA

A Levegő Munkacsoport közleménye szerint a civil szervezet nem tud megbizonyosodni arról, hogy a vállalat betartja-e a Levegő Munkacsoport és a Hankook Tire Magyarország Kft. között 2006 májusában kötött megállapodást. A tavaly megkötött megállapodásban a Hankook vállalta, hogy a beruházás a környezetvédelmi hatóság által meghatározott feltételeknél szigorúbb követelményeknek felel meg.

A megállapodás szerint a nagy állami támogatással induló gyár vezetése vállalta, hogy lényegesen szigorúbb környezetvédelmi feltételeket teljesítenek, mint amelyeket a környezetvédelmi engedélyben kikötött a hazai hatóság. A megegyezés kitér a gumiabroncsgyártás során alkalmazott adalékanyagokra, illetve az anyagforgalom vasúton történő bonyolításának arányára is. Ez utóbbival kapcsolatban a munkacsoport aggályát fejezi ki, ugyanis nem tudnak a gyárig kiépült vasúti iparvágányról. Feltételezésük szerint a Hankook nemcsak az érintett szakaszon alkalmazza a közúti szállítást. A dunaújvárosi gyárban június végén indult a termelés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában