Ország-világ

2007.07.19. 15:27

Kampányköltések: minden OK

Az Állami Számvevőszék jelentése szerint a 2006-os választási kampány során minden párt és jelölt betartotta az elkölthető pénzekre vonatkozó szabályokat. Ugye, milyen jól hangzó megállapítás. Hát még, ha igaz lenne...

Stanga István

Az Állami Számvevőszék most közzétett jelentése szerint a 2006-os választási  kampány során kivétel nélkül valamennyi párt és jelölt mindent a legfrankóbban, a legszabályosabban csinált, egyikük sem költött többet , mint amennyit a vonatkozó jogszabályok megengednek. Sőt, spóroltak is, igaz, messze nem egyformán. Mert amíg az MSZP és a Fidesz-KDNP csak néhány ezer forintot takarított meg a rendelkezésére álló 400 millióból, addig az SZDSZ-nél és az MDF-nél valóban a fogukhoz vertek minden garast, ha egyszer 27, illetve 80 millió forinttal kevesebbet fordítottak kampánycélokra, mint szabadott volna.

Mielőtt azt hinnék, hogy a hőség az agyamra ment, sietek leszögezni: abból, amit fentebb leírtam, nagy valószínűséggel egyetlen szó sem igaz. És hát persze, ezt az ÁSZ is tudja, csakhát ő hozott anyagból dolgozik, azaz a papírokat, a dokumentációt vizsgálja (azt meg, hogy kiválóan könyvelnek a pártok, eddig is sejtettük). De mivel a számvevőszékiek sem szeretnék, ha hülyének néznék őket, ezért a jelentés szóvá teszi, hogy a jelenlegi jogszabályi hiányossáok nem csupán átláthatatlanná teszik a finanszírozásokat, hanem az esetleges korrupciós kapcsolatoknak is teret engednek.

Nem akarom ragozni a dolgot, elvégre ebben az országban mindenki tudja: egy-egy kampányidőszak során a pártok a sokszorosát (a nagyon-nagyon sokszorosát) költik a megengedett összegeknek. Ezt a múltkoriban egy cég számokkal is illusztrálta (ezzel akarván felhívni a fgyelmet a helyzet tarthatatlanságára), s kiderült, a hivatalos pénzekből alig futná valamire: pár napig tartó hirdetési kampányra néhány megyei lapban, esetleg egy-két országos médiumban, vagy mondjuk lehetne belőle pár száz (ezer?) óriásplakátot finanszírozni. (De ezeket a dolgokat sem is-is, hanem vagy-vagy alapon.) S ha ezek után visszaemlékszünk arra, mit műveltek a pártok (különösen a nagyok) a 2006-os kampány folyamán, nyugodtan leszögezhetjük: nem vacak 400 millióba, hanem milliárdokba került a „buli”.

Mindezeket egyébként nem azért tartom aggályosnak, mert sokallom a milliókat-milliárdokat erre a célra. Felőlem annyit költenek, amennyit akarnak, már ha a törvények ezt megengedik a számukra, s ha akadnak olyan cégek, magánszemélyek, stb., akiktől négy esztendőnként össze lehet tarhálni a költségvetési pénzeken túli összegeket. Mondom, ez nem érdekel. Ám az ügy morális része annál inkább. Mert milyen alapon papol a politika a korrupció elleni harc fontosságáról, milyen alapon várja el az emberektől például az adózási, a járulékfizetési, nyugtaadási fegyelmet  (hogy csak néhány, joggal megkövetelt dolgot említsek), ha ő maga ennyire látványosan szarik a törvényekre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában