Ország-világ

2007.07.18. 17:43

Kenedi János vezeti a szakértői bizottságot ügynökügyben

Döntött a kormány a koalíciós megállapodás kiegészítésében rögzített független szakértői bizottság felállításáról, amely az „ügynökügyben” az iratátadás törvényben szabályozott eljárásának teljesítését elemzi és értékeli – jelentette ki szerdán a kormányszóvivő.

É. S.

Daróczi Dávid elmondta: a hét tagú testület tagjait a miniszterelnök kéri fel, de egyelőre csak a bizottság elnökét kérte fel, Kenedi János történészt. A többiek nevét néhány nap múlva jelentik be, de valószínűleg Varga László és Ungváry Krisztián is tagja lesz a grémiumnak. A koalíciós szerződés kiegészítése rögzíti: a két párt egyetért abban, hogy az eljárási szabályokat módosítani kell annak érdekében, hogy a kutathatóság, az adatokhoz való hozzáférés, illetve azok nyilvánosságra juttatásának feltételei javuljanak.

Szintén egyetértés van abban, hogy meg kell teremteni az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az anyagok rövidebb időn belüli feldolgozásának, megismerhetővé tételének feltételeit. Egyes történészek szerint a titkosszolgálatoknál még mindig vannak olyan 1990 előtt készült iratok, amelyet a törvény szerint már át kellett volna adni a levéltárnak.

Felülvizsgálnák azt is, hogy a tudományos kutatásra vonatkozó szabályok kellő módon biztosítják-e a kutatáshoz fűződő érdekeket, valamint pontosabban körül kell határolni a közszereplő fogalmát annak érdekében, hogy az eljáró bíróságok számára a jogszabály egyértelműbb legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában