Ország-világ

2007.07.13. 15:31

Már Orbánt tartják alkalmasabb kormányfőnek

BAMA

A választói aktivitás továbbra is alacsony (mindössze a teljes népesség hatvan százaléka menne el szavazni), a Fidesz előnye (30 százalék) tovább nőtt az MSZP-vel (17 százalék) szemben. Az MSZP támogatottsága tehát immár hosszabb távon is 20 százalék alatt stabilizálódik, míg a Fidesz az év eleji visszaesés után idén másodszor érte el a 30 százalékos határt. A biztos pártválasztók 56 százaléka szavazna a Fideszre, míg a szocialisták a biztos pártválasztók 31 százalékára számíthatnak.

A legnagyobb ellenzéki párt megerősödésében közrejátszhat a párt sikeres népszavazási kommunikációja is. Budapesten – ahol a legutóbbi két országos választáson az MSZP megnyerte a választást – a két nagy párt támogatottsága kiegyenlített 24-24 százalékos, az MDF szavazóinak aránya 9 százalék, az SZDSZ-é pedig 5 százalék.

Ugyancsak kedvezőtlen változás a kormányoldal számára, hogy immár nem csak a párt, de annak első embere, Gyurcsány Ferenc is alacsonyabb támogatottsággal rendelkezik, mint legfőbb riválisa. A jelenlegi miniszterelnököt a válaszadók 33 százaléka tartja alkalmasabbnak Orbán Viktornál a kormányfői posztra, 39 százalék azonban már ellenkező véleményen van. Az ellenzék vezetőjének támogatottsága 7 pontot nőtt június óta, Gyurcsány Ferencé pedig 2 pontot csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában