Ország-világ

2007.07.01. 09:55

Már termel a bezzeg gumigyár

Hivatalosan is megkezdte a termelését Magyarországon a gazdasági tárca bezzeg gyermekének számító külföldi beruházása

Éber Sándor

Diadalittasan emelt a magasba kipörgetett motorok hangja mellett egy gumiabroncsot Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden Dunaújvárosban. Az átadási ceremónián így hivatalosan is megkezdte a termelését Magyarországon a gazdasági tárca bezzeg gyermekének számító külföldi beruházása, a Hankook Tire. Az egyszerű futballrajongó egy holland cégre gyanakodna befektetőként, mivel a gyár domináns színe a narancssárga. A Hankook azonban dél-koreai. Az ázsiai fegyelem azonnal érezhető volt, akár már a magyar alkalmazottakon is.

Az átadási ünnepségen elvileg meg lehetett nézni a hipermodern, lenyűgöző külsejű gyárat, ahol olyan tisztaság volt a gigantikus csarnokokban, hogy a padlóról akár enni is lehetne. A koreai kísérők azonban viharos gyorsasággal zavarták végig a sajtót az üzemen, a fotózást pedig megtiltották. Nehogy kiszivárogjanak a gyártási titkok onnan, ahol már két hónapja is dolgoznak.

A sajtótájékoztatón Kóka János rosszindulatú találgatásnak minősítette, hogy a Hankooknál illegálisan vagy szabálytalanul foglalkoztatnának külföldi munkavállalókat. A tárcavezető szerint a gyárban csak néhány tucat koreai tanítja be a magyarokat, s néhányan érkeztek Erdélyből és a Felvidékről. Seung Hwa Suh, a Hankook elnök-vezérigazgatója nem árulta el, hogy mennyit keresnek az alkalmazottak. Csak annyit mondott, hogy mivel a minőségre törekszenek, érdekük megfizetni a munkavállalókat.

A dunaújvárosi gyárban megalakult szakszervezet szerint azonban a munkáltató több ponton is megsérti a munkavállalók jogait. A próbaüzem alatt dolgozóknak munkabér helyett – átlagosan 120 ezer forint – munkabér-előleget fizet, s a beígért juttatások közül sem minden teljesült.

26 milliárd forint magyar állami támogatás

A Hankook Tire a világ hetedik legnagyobb gumiipari cége. A Rácalmás és Dunaújváros területén felépült gyár 131 milliárd forintos beruházás eredménye, mely a dél-koreai vállalat egyetlen európai gyára. 2010-től évi tízmillió gumi gyártását tervezik. A magyar állam mintegy 26 milliárd forinttal támogatta a projektet, ebből 15,881 milliárd forint a vissza nem térítendő támogatás. E mellett legfeljebb 10 milliárd forint fejlesztési adókedvezményben részesülhet a cég, amely két alapból összesen 500 milliót kapott felnőttképzésre és szakképzésre. A 110 ezer négyzetméteres gyárban jelenleg mintegy 800-an dolgoznak, de a létszámot 1500 főre tervezik emelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában