Ország-világ

2007.07.03. 04:26

Özvegy vagyok, férjhez mennék, mi lesz a nyugdíjammal?

Olvasónk özvegyasszony, aki eljegyezte magát egy férfival. Attól tart azonban, hogy az újraházasodással eleveszíti elhunyt férje után járó özvegyi nyugdíját. Mit tehet?

Rados Virág

Való igaz, az özvegyi nyugdíj a magára maradt házasfélnek jár – mondta jogi szakértőnk. Ha azonban a nyugdíjra jogosult ismét férjhez megy (megnősül), e jogosultság megszűnik. Hiszen akkor ismét lesz társa, megélhetését tahát elvileg nem fenyegeti veszély.

Hogy mit tehet a hölgy? Az egyik megoldás, hogy nem megy újra férjhez, hanem mondjuk „csak” együtt él párjával. Vagy pedig beletörődik, hogy elveszíti az özvegyi nyugdíjat, annak fejében, hogy ismét lesz törvényes házastársa. Csúnya dolognak tűnik erre gondolni, de bármi megeshet. Azaz lehet, az új házassággal a hölgy jobban jár. Mert ha az úrral ne adj'' isten történik valami, javainak az özvegy jogán a nő lesz a holtig tartó haszonélvezője. Ha az úrnak nincs egyenesági rokona (szülője, gyermeke, unokája), akkor az örököse is ő lesz. Élettársi kapcsolat esetén mindettől eleshet.

Akkor is lehet persze örökös, ha az úrnak van mondjuk gyermeke, végrendeletében viszont az asszonyt jelölte meg kedvezményezettnek. Igaz, a köteles rész egyenesági rokonnak jár. Az oldaláginak azonban már nem.

Ha a férfi és nő élettársak, és az úrnak élnek testvérei, unokatestvérei, akkor vagyonát törvényesen ők öröklik. És akkor holtig tartó haszonélvezet sincsen.

Utóbbi jog feleségként mindenképpen megilletheti őt. A jogalkotó ezt azért találta ki, hogy a túlélő házastárs ne kerüljön az utcára, ha mondjuk az elhunyt lakásában (házában) laktak együtt.
Az élettársak jogait illetően más szabályok érvényesek. Tervezik, hogy az ilyen viszonyban élő párok több jogot nyerjenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában