Ország-világ

2007.07.15. 22:12

Sólyom bírálja a kormány reformjait

Sólyom László köztársasági elnökként a tisztességet szeretné visszahozni a közéletbe, az államfő ebbéli szándékáról a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorának adott interjúban beszélt.

Sz. Sz.

A szombaton rögzített, vasárnap sugárzott adásban Sólyom emlékeztetett arra: az államfőnek nincs közjogi lehetősége arra, hogy új parlamenti választásokat írjon ki, hogy lemondassa a miniszterelnököt. Amire lehetősége van, az az, hogy az értékeket képviselje. Hozzátette: a miniszterelnök az őszödi beszéde után nem kért bocsánatot, hanem magyarázta, hogy ezt miért tette, de ez az alapvető kérdést – mint mondta – nem oldja meg. „Ezen nem tudok túllépni, mindent amit mondtam ősszel, betű szerint továbbra is fenn kell tartanom” – jelentette ki.

A Gyurcsány-csomag kapcsán úgy fogalmazott: ahhoz, hogy ennek a sok „szenvedésnek”, amit a megszorítások hoznak, értelme legyen, az szükséges, hogy legyen egy világos, hosszú terv, de ez is a „levegőben lóg” azóta is. Arra a kérdésre, hogy mit gondol a kormány által elindított reformokról, úgy fogalmazott: aláírtam hozomra a Gyurcsány-csomagot, hogy induljon meg valami. Ehhez képest, ami megindult, az elszomorító – jelentette ki. Az ellenzékről szólva megjegyezte: a másik oldalon azt látjuk, hogy az intézményrendszer hitelét vonják kétségbe.

Én azért nem tüntettem ki Horn Gyulát, mert a forradalom ötvenedik évfordulóján olyan nézetek vallott a saját szerepéről, és ezen keresztül magáról a forradalomról, ami ellentétben áll a mostani rendszerrel – mondta Sólyom László. Hozzátette: Horn Gyula fönntartja azt, hogy az ’56-os forradalom ellenforradalom volt. „Ez nem az én konfliktusom Horn Gyulával, és nem az én konfliktusom a miniszterelnökkel. Ez az elnöknek, mint intézménynek a kötelességteljesítése abban az esetben, amikor az államnak az alapvető kérdései forognak kockán” – hangoztatta az államfő.

A Fidesz népszavazási kezdeményezéséről szólva közölte: ebben a kérdésben még nem jött el az államfő ideje. Hangsúlyozta, a népszavazás egy alapvető politikai jog, amit nem lehet rögtön elítélni. Mindaz, ami történik, abba most az elnök nem szólhat bele.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában