Ország-világ

2007.07.28. 18:41

Sörivó rekord az EFOTT-on

A száz versenyző összesen 706,6 másodperc alatt hörpintette ki a sörét az EFOTT-on, ezzel új rekordot állítottak fel.

Europress-összeállítás

[caption id="" align="alignright" width="260"] A leggyorsabb fiú 1,9 másodperc alatt ürítette ki a négy decis söröskorsót, de az egyik egyetemista lánynak sem kellett több 3,5 másodpercnél
[/caption]Javában dübörög az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) a Debrecen melletti Vekeri-tó partján. Idén különleges kihívás is emlékezetessé tette a rendezvényt. Magyarországon először regisztráltak sörivásban rekordot. A leggyorsabb sörivók arra vállalkoztak, hogy száz méteren sörváltó versenyben Guinness-rekordot állítanak fel.

A pénteki versengést több napos előválogatás, időmérés előzte meg, amikor is a sok ezer EFOTT-látogató közül kiválasztották azokat, akik a leggyorsabban gurítanak le a torkukon egy négydecis korsó hideg sört. A verseny idejére azután együtt állt a csapat: egy nagy U alakú pultnál sorakozott a száz résztvevő, előttük egy-egy korsó sörrel. Jeladásra az első versenyző kihörpintette sörét, majd a korsót a pulthoz csapva adott jelt a másodiknak a kezdésre, s ez így folytatódott egészen a századik versenyzőig. Sebestyén István, a Guinness-rekord hitelesítője elmondta, hogy a verseny szabályszerűen zajlott, a száz versenyző összesen 706,6 másodperc alatt hörpintette ki a sörét. Magyarországon eddig sörivásban még nem volt rekord – tette hozzá.

A debreceni EFOTT-kísérlet mindenképpen magyarországi rekordnak számít. A verseny adatait továbbítják Londonba, ahol a nemzetközi összehasonlítás után derül majd ki, hogy született-e nemzetközi rekord a debreceni sörváltóban. Bakó Csaba, az EFOTT sajtófőnöke elmondta, hogy a fesztiválrekord nem a verseny idején, hanem az azt megelőző „időmérő edzéseken” született. Elmondása szerint az egyik fiú 1,9 másodperc alatt ürítette ki a négy decis söröskorsót, de nem elhanyagolható annak az egyetemista lánynak a teljesítménye sem, aki 3,5 másodperc alatt itta meg a négy deci sört.

A nyár legjelentősebb múltra visszatekintő diákrendezvénye immár harminckettedik alkalommal nyitotta meg kapuit. Az EFOTT története 1976-ra nyúlik vissza, ekkor volt az első találkozó, a Pécs melletti Abaligeten. Huszonöt főiskola, illetve egyetem háromszázötven hallgatója találkozott akkor. A szervezést a KISZ végezte. A rendezvény repertoárjában ott van a tájfutó- és természetjáró-akadályverseny, az éjszakai túra, a városismereti vetélkedő, számos sportbemutató, híres magyar sportolókkal való találkozó, illetve politikai rendezvények. Természetesen a szórakozásról sem lehet megfeledkezni: az öt nap alatt színpadra lép a nyári fesztiválszezon valamennyi főszereplője a Kispáltól a Tankcsapdáig.

Az EFOTT állandó jellemvonása, hogy mindig más helyszínen kerül megrendezésre. Harminc év alatt a rendezvény bejárta az országot. Az 1976-os találkozón még csak háromszázötvenen voltak, de már az 1981-es EFOTT-on ezerötszáz résztvevő volt jelen, 1987-ben már négyezer. 2004-ben közel 30 000, 2006-ban pedig több mint 50 000 fiatal látogatott el a fesztiválra.

Nézőcsúcsban bíznak a szervezők

A nulladik, azaz a keddi napon már 8 ezer ember pörgött a fesztiválon, más napokra ez a nézőszám megduplázódott. Minden helyszínen teltház volt, a hétvégi rendezvényekre pedig még több látogatót várnak. Az erős felhozatalt látva, és a jó időnek köszönhetően a szervezők bíznak abban, hogy az EFOTT életében most nézőcsúcs lesz, azaz több, mint 50 ezer ember látogat ki a Vekeri-tó partjára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában