Ország-világ

2007.07.27. 18:28

Ugrásszerűen megnövekedtek az üzemi költségek Romániában

Bezárja nagyváradi telephelyét a Bunge Romania élelmiszer-ipari cég a magas költségek miatt. Michael Whitney, az amerikai tulajdonban lévő vállalat vezérigazgatója szerint azért kényszerültek erre a lépésre, mert a nagyváradi étolajgyár magasabb termelési költségekkel működik, mint a cégnek a magyarországi Martfűn, vagy az ugyancsak romániai Iasiban működő egységei. A termelést az említett két gyár veszi át.

Z. H.

A román gazdasági növekedés felgyorsulásával a nyugati határ közelében fekvő nagyvárosok némelyikében egy százalékra csökkent a hivatalos munkanélküliség, így sok befektetőnek komoly problémát jelent megfelelő szakmunkásokat találni – mondta el a Világgazdaságnak Szabó Ödön, az ITD Hungary Bihar, Szilágy, Szatmár és Máramaros megyékért felelős regionális irodavezetője. Emiatt a fizetések számos esetben a kelet-magyarországi színvonal fölé emelkedtek. Emellett a költségszempontból szintén kulcsfontosságú üzemanyagárak is utolérték a magyarországiakat. Már nemcsak az exportőrök, hanem az importőrök is túl erősnek tartják a lej árfolyamát. Januárban alig több mint 60 forintot ért egy román lej, mára viszont elérte a 80 forintot. Az erősödés az euróval szemben is látványos. A szakemberek 3,3 lejes árfolyamot tartanának kedvezőnek, de nem kizárt, hogy hamarosan csak kevesebb, mint 3 lejt kell adni egy euróért.

A romániai munkaerőhiány következménye, hogy a magyarországi munkavállalók közül mind többen próbálnak szerencsét a határ túloldalán. Főleg az építőipari cégek visznek magukkal egyre több hazai munkást – írja az Új Magyar Szó. Az építőmunkások mellett egyre keresettebbek a hegesztők és a lakatosok is. Felsőfokú végzettségűek is egyre szívesebben mennek vállalnak munkát valamelyik határon túli magyarlakta területen, elsősorban adminisztratív munkakörökben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában