Ország-világ

2007.07.11. 06:00

Viszlát egyforintos repülőjegy-ámítás

Hadat üzenne az unió az egyforintos repülőjegyáraknak: a légitársaságoknak az összes, utasokat érintő költséget fel kellene tüntetniük reklámjaikban, tájékoztatóikban. A javaslatról szerdán szavaz az Európai Parlament.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Brüsszel előírná, hogy a légitársaságoknak bele kelljen számítani a meghirdetett áraikba az összes, utasokat érintő költséget
[/caption]Ne kínálhassanak egy forintért repülőjegyet a légitársaságok, ha azok valójában nem is annyiba kerülnek – ez az egyik legfontosabb eleme a légi közlekedési szolgáltatásról szóló rendelettervezetnek, amelyről szerdán szavaz az Európai Parlament. Brüsszel az utasok félrevezetésének megelőzésére előírná, hogy a légitársaságoknak bele kelljen számítani a meghirdetett áraikba az összes, utasokat érintő költséget, így például a repülőtéri illetéket, a biztonsági adót és az üzemanyag-felárat is.

Ha a képviselők megszavazzák a módosításokat, akkor megszűnne az a közkeletű gyakorlat, hogy a légitársaságok (főként a fapadosok) irreálisan alacsony áron, akár egy forintért kínálják a jegyeiket, miközben az említett adók és illetékek miatt akár több tízezer forintba is kerülhet az utazás. A hasonló, fogyasztók megtévesztésére alkalmas hirdetések miatt Magyarországon öt légitársaságot is megbírságolt a közelmúltban a Gazdasági Versenyhivatal. A legutóbb – a múlt héten – a holland KLM-et büntette meg egymillió forintra. Korábban a Malévot, illetve a Wizzair, a Sky Europe és a Smartwings fapados társaságokat is elmarasztalta a versenyhivatal a légi piac megtisztítását szolgáló vizsgálatsorozata során. Az utóbbi négy cégnek összesen 103 millió forint bírságot kellett megfizetnie.

A repülőjegyárakat szedné ráncba a rendelettervezet egy másik része is, amely megtiltaná a légitársaságoknak, hogy az utas állampolgársága vagy lakóhelye szerint különböző díjakat állapítsanak meg. Ugyanannyiba kerülne tehát például egy franciának a repülőjegy, mint nekünk magyaroknak. A rendelettervezet elfogadása esetén tilos lesz pénzt kérniük a társaságoknak olyan extra szolgáltatásokért – mint például az elsőbbségi beszállás vagy a biztosítás –, amelyet az utasuk nem igényelt. A nem kötelező többletköltségeket a foglalás előtt világosan és egyértelműen közölniük kell a cégeknek, és csak akkor számíthatják fel ezeket a díjakat az utasoknak, ha ők igénybe kívánják venni a plusz szolgáltatásokat.

Az uniót perli egy fapados

A Ryanair fapados légitársaság kedden bejelentette, hogy pert kezdeményez az Európai Bíróságon az Európai Bizottság, az unió kormányzata ellen, amiért a testület elmulasztott intézkedni négy légitársaság állami támogatása ügyében. Bár a fapados cég már több mint egy éve kezdeményezett eljárást az uniónál az Air France, a Lufthansa, az Alitalia és az Olympic Airways állami támogatása ügyében, de a bizottság e panaszokra nem reagált. A Ryanair azt kifogásolja, hogy a francia, a német, az olasz és a görög kormányok összességében százmillió eurós nagyságrendű állami támogatásban részesítették nemzeti légitársaságaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában