Ország-világ

2008.01.16. 11:08

Új, de veszélyes divathóbort: egyre népszerűbb a szemékszer

A pirszingesek fémdarabokat rakatnak nyelvükbe, köldökükbe, szemöldökükbe, intim testrészeikre – a testük leglehetetlenebb helyeire.

D. Á.

Akad, aki még a bőre alá is ékszert ültet. Arra azonban kevesen gondoltak eddig, hogy a szemet is lehet díszíteni fémtárgyakkal. Hollandiában azonban megszületett a szemékszer. A 3,5 milliméter átmérőjű platinalapocskát egy egyszerű műtéti beavatkozással helyezik a kötőhártya alá. A kissé ijesztő ékszert – hivatalos nevén a JewelEye-t –, egy holland intézet kutatói fejlesztették ki. Az ötletgazdák szerint a jövő nagy divatja lesz az alig tizenöt perces műtéttel beépíthető fémdarabka.
A műtét során helyi érzéstelenítés mellett építik be az egyelőre szegényes kínálatból kiválasztott mintát: egy szívecskét vagy egy félholdat. A kötőhártya azért alkalmas a szemékszer megtartására, mert laza és követi a szemgolyó mozgását.

A holland orvosok szerint mindez teljesen veszélytelen, a fémtárgy nem károsítja és nem zavarja a látást, s semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. Egy brit intézet azonban rögtön ellenkampányba kezdett. Szerintük az ékszer egyáltalán nem veszélytelen, izgató hatása lehet a szemre, ezért azonnal be kellene tiltani. A britek éppen abban látják a hibát, hogy a szem kötőhártyája mozog, ezért a fémdarab gyulladást, akár vérzést okozhat, a későbbiekben pedig forradás alakulhat ki a szem felszínén. Ezzel ért egyet az általunk megkérdezett Nagy László szemész is. Szerinte az új őrület veszélyei ugyanazok, mint minden más testszövetben elhelyezett idegen tárgynak: fertőzés, hegesedés, gyulladás alakulhat ki. A hollandok szerint azonban a legrosszabb esetben a szívecske kiszabadul helyéről és körbemegy a szemgolyón, de ennek semmilyen káros hatása nincs. Panasz esetén, vagy ha megunják tizenöt perces mikroszkópos műtéttel eltávolítható a fém a szemből.

D. Á. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában