Ország-világ

2008.02.02. 06:33

A biszexualitás harmadik típusú nemi beállítottság

Egy most véget ért vizsgálat szerint a biszexualitás – legalábbis a nőknél – a szexuális orientáltság külön válfaja, vagyis nem kevésbé stabil és ugyanúgy feltételez tartós kapcsolatokat, mint a hetero- vagy a homoszexualitás.

Cs. E.

A Utah Egyetem (USA) kutatói közleményükben arra helyezik a hangsúlyt, hogy leszámoljanak a mítosszal, miszerint: a kettős nemi vonzalom  csupán átmeneti állapot. Valótlan tehát az az állítás, hogy a nők egy része azért keres kétfelé kalandokat, mert „nincs még tisztában önmagával”, vagy valójában leszbikus, de korlátozni, titkolni akarja ezt a hajlamát.

Az amerikai pszichológusok lapjában megjelent tanulmány egy évtizeden át tartó megfigyelés eredménye. A vizsgálatban résztvevő önkéntesek életében ezalatt voltak olyan időszakok, amikor vagy a hetero- vagy a homoszexuális kapcsolatok irányában mozdultak el, de végül többségben maradtak azok, akik azt mondták és tanúsították, hogy egyaránt kedvelik a nőket és a férfiakat. A magukat leszbikusnak valló hölgyek 14 százalékának volt a kérdéses időszakban férfiakkal is dolga. Részben erre alapozva fogalmazott úgy a kutatást irányító tudós, Lisa Diamond, hogy „a nőknél a szexualitást jelentős rugalmasság jellemzi, s a biszeialitás és a homoszexualitás között az ő esetükben nincs merev határvonal”. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában