Ország-világ

2008.02.25. 12:24

A Fidesz támogatja az ombudsmanjelölteket

A Fidesz támogatja Fülöp Sándort, a jövő nemzedékek ombudsmani poszt várományosát és Zombor Ferenc adatvédelmi ombudsmanjelöltet - jelentette be Navracsics Tibor frakcióvezető hétfőn Budapesten, az ellenzéki párt parlamenti képviselőcsoportjának ülése után.

BAMA

A Fidesz-frakció egyhangúan döntött úgy, hogy igennel szavaz a két jelöltre. Fülöp Sándor és Zombor Ferenc eddig pártpolitikai vitákban semmilyen formában nem vett részt, ugyanakkor szakmai hátterük, elismertségük, a civil szférához való kötődésük alkalmassá teszi őket, hogy betöltsék az ombudsmani posztot – közölte Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról, hogy pártja a Független Rendészeti Panasztestületbe Fráterné Ferenczy Nóra jogászt javasolja tagnak, a KDNP pedig Juhász Imrét. Emlékeztetett arra, a szervezetet az új rendőrségi törvény hozta létre, miután a Fidesz indítványa volt a 2006-os rendőri brutalitások után, hogy jöjjön létre egy olyan testület, amelyhez az állampolgárok rendőrségi jogsértések esetén fordulhatnak.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a frakció a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumának elnökségébe alelnöknek Gál András Leventét, tagnak pedig Budai Lászlót és Simon Attilát javasolja. A Magyar Rádió Közalapítvány Ellenőrző Testületének elnöki posztjára a Fidesz Bencze Izabellát jelöli. Bencze Izabella az Orbán-kormány idején a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság (KVI) vezetője volt, Gál András Levente pedig ugyanebben a ciklusban az oktatási tárca közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett.

Az orvosok fel vannak háborodva azon a sok hazugságon, amelyet a kampány  hirdetéseiben a szocialisták részéről olvashatnak, mert ezek arról szólnak, hogy a vizitdíj és a kórházi napidíj megoldhatná az egészségügy működését és a finanszírozásában hasznos elem lehetne – jelentette ki a Fidesz elnöke. "A valóság az, hogy a vizitdíj megalázó, a korábban elvett háziorvosi pénz részleges visszapótlásáról van szó, a kórházi napidíj pedig a kórházak működése szempontjából szinte semmiféle érzékelhető segítséget nem jelentett" – mondta Orbán Viktor.
Szerinte ugyanakkor ezek az intézkedések nagyon súlyos terhet jelentenek a betegeknek, főleg a szegényebb családok betegeinek. "A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésének orvosszakmai szempontja van, megtartásuknak viszont nincs, az ezzel kapcsolatos hazugságokat remélem a kampány hátralévő részében sikerül semlegesítenünk" - fűzte hozzá a Fidesz elnöke. Arra az újságírói felvetésre, hogy az egészségügyi kormányzat szerint a Fidesz az ezer forintos napidíjjal "riogatja" a közvéleményt, Orbán Viktor úgy fogalmazott: a Fidesz riogatásaival rendszerint az a baj, hogy mindig bejönnek. Kifejtette: amikor azt mondták, lesz gázáremelés, akkor lett, amikor pedig azt, hogy veszélybe kerülhetnek a diákhitelek, mert nőni fognak a kamatok, ez bekövetkezett. "Amikor azt mondtuk, hogy lesz tandíj, hiába tagadták, kiderült, hogy lett. Ismerjük egymást, húsz éve vagyunk a politikai közéletben egymás mellett, ezért amikor mi a kormányzat szándékairól beszélünk, nem riogatásból tesszük, nem a hasunkra ütve találjuk ki, hanem az előző húsz esztendő kormányzati intézkedéseinek logikájából következtetjük ki" - közölte Orbán Viktor.

Szavai szerint, ha a magyar nép felhatalmazást ad a háromszáz forintos vizitdíj megtartására, vagyis nem megy el elegendő számban szavazni, vagy nem érdekeinek megfelelően szavaz, akkor a kormány felhatalmazást kap arra, hogy ilyen alapra állítsa át az eddigieknél  is nagyobb mértékben a háziorvosi rendszert, és akkor nem háromszáz  forintot, hanem akár ezer forintot is kell majd fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában